Телешки антрекот и песто с шам-фъстък

Телешки антрекот и песто с шам-фъстък

Начин на приготвяне:

1. За пестото изпечете в сух тиган ядките шам-фъстък за 4 минути, като ги разбърквате. Изсипете ги в хаванче. Добавете нарязаните скилидки чесън и счукайте. След това добавете листата подправки и намачкайте и тях. След това добавете фино настъргания пармезан и разбъркайте. Накрая добавете на тънка струйка зехтина, като бъркате непрекъснато. Поставете готовото песто в хладилника.
2. Извадете месото 10 минути преди д го приготвяте. Подсушете го с кухненска салфетка и го поръсете със сол и черен пипер. Запържете стековете от двете страни в тиган с разтопено масло, докато придобият златистокафяв цвят. Поставете запечатаните стекове в тавичка и ги запечете за 10 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса. Увийте изпеченото месо в алуминево фолио за 5 минути.
3. Нарежете тиквичките на дълги тънки ленти с помощта на широка белачка.
4. Почистете с четчица гъбите пачи крак и кафяви печурки. Пригответе ги непосредствено преди поднасяне. В тиган сложете малко зехтин и масло и запържете първо кафявите печурки, а след това и пачия крак. Овкусете с малко сол. Накрай накъсайте панчетата на парчета и почти веднага дръпнете тигана от котлона.
5. В тенджерка сложете зеленчуковия бульон и добавете маслото. Разбъркайте и добавете лентите тиквички за 1 минута, като разтръсквате съда непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер.
6. Нарежете месото на филийки, под диагонал. Месото вътре трябва да е с наситен розов цвят. Подредете филийките месо, като оставяте разстояние между тях. В празните пространства направете нещо като кулички от задушените тиквички. Поръсете гъбите пачи крак и кафяви печурки и малко панчета. Отстранете пънчетата на печурките и обелете кожичката им. Нарежете ги на много тънки филийки и ги подредете върху всички продукти в чинията. Накрая сложете песто по края на чинията или го поднесете отделно в купичка.

Съвет за вино: Бяло сухо вино от сорта виура

Продукти

За пестото:

  • 125 г ядки шам-фъстък
  • 2 скилидки чесън
  • 40 г листа босилек
  • 25 г листа естрагон
  • 25 г листа магданоз
  • 100 г пармезан
  • 200 мл зехтин

  • 2 зелени тиквички
  • 1 жълта тиквичка
  • 350 г пачи крак
  • 6 слайса панчета
  • 2 телешки стека
  • 1 с.л. масло
  • зехтин
  • 4 големи печурки
  • 50 мл зеленчуков бульон
  • 3 с.л. масло

Свързани рецепти