Телешки тажин
Рецепта от: Джейми Оливър

Можете да приготвите този ароматен тажин и без да разполагате със съд тажин. Удоволствието да поднесете голяма чиния с кускус със задушено телешко с много подправки, нахут и картофи е забележително!
Продукти
- 2 глави червен лук
- 2 скилидки чесън
- 50 г зелени и черни маслини
- 75 г сушени кайсии
- 1 с.л. гарам масала
- 2 ч.л. смлян кимион
- 0.5 ч.л. сушено чили
- 400 г печено телешко месо
- 2 картофа
- 2 домата
- 400 г нахут от консерва
- 1 ч.ч. телешки бульон
- сол
- зехтин
- 250 г арабски кускус
- 2 моркова
- 0.5 връзка мента
- 1 портокал
- оцет
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете и нарежете лука и чесъна и ги задушете в тенджера с 2-3 с.л. зехтин.
- 2. Добавете нарязаните на едро маслини, като предварително отстраните костилките им. Нарежете сушените кайсии и добавете и тях. Разбъркайте.
- 3. Добавете подправките - гарам масала, кимион, сушено чили и разбъркайте за минута. Добавете предварително накъсаното печено телешко месо, нарязаните на едроизмити, но небелени картофи и нахутът от консерва заедно с течността. Разбъркайте.
- 4. Нарежете доматите на четвъртинки и добавете и тях в тенджера. Добавете 1 ч.ч. сос Грейви, ако ви е останал от печенето на месото*, както и 1 ч.ч. телешки бульон. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
- 5. Оформете конусовиден капак от алуминиево фолио и го поставете върху тенджерата. Гответе на слаб огън 20-25 минути, докато картофите омекнат.
- 6. В голяма купа сипете кус-куса и го залейте с вряла вода. Водата трябва да е 1 пръст над кус-куса. Захлупете с чиния и оставете настрани за 10 минути.
- 7. За салатата почистете морковите и ги нарежете на тънки, дълги ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Сложете лентите моркови в купа и настържете фино малко портокалова кора. Разбъркайте добре. Добавете и листата мента. Обелете портокала и го филетирайте - отделете всеки резен от съседния, като отстранявате ципите. Добавете резените портокал в купата и овкусете салатата със сол, оцет и зехтин. Разбъркайте.
- 8. Пресипете кус-куса в голяма чиния. Оформете кладенче по средата и в него изсипете месо и зеленчуци от телешкия тажин. Поръсете с малко кисело мляко, листа мента и зехтин.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами