Телешки тажин
Рецепта от: Джейми Оливър
1. Обелете и нарежете лука и чесъна и ги задушете в тенджера с 2-3 с.л. зехтин.
2. Добавете нарязаните на едро маслини, като предварително отстраните костилките им. Нарежете сушените кайсии и добавете и тях. Разбъркайте.
3. Добавете подправките - гарам масала, кимион, сушено чили и разбъркайте за минута. Добавете предварително накъсаното печено телешко месо, нарязаните на едроизмити, но небелени картофи и нахутът от консерва заедно с течността. Разбъркайте.
4. Нарежете доматите на четвъртинки и добавете и тях в тенджера. Добавете 1 ч.ч. сос Грейви, ако ви е останал от печенето на месото*, както и 1 ч.ч. телешки бульон. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
5. Оформете конусовиден капак от алуминиево фолио и го поставете върху тенджерата. Гответе на слаб огън 20-25 минути, докато картофите омекнат.
6. В голяма купа сипете кус-куса и го залейте с вряла вода. Водата трябва да е 1 пръст над кус-куса. Захлупете с чиния и оставете настрани за 10 минути.
7. За салатата почистете морковите и ги нарежете на тънки, дълги ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Сложете лентите моркови в купа и настържете фино малко портокалова кора. Разбъркайте добре. Добавете и листата мента. Обелете портокала и го филетирайте - отделете всеки резен от съседния, като отстранявате ципите. Добавете резените портокал в купата и овкусете салатата със сол, оцет и зехтин. Разбъркайте.
8. Пресипете кус-куса в голяма чиния. Оформете кладенче по средата и в него изсипете месо и зеленчуци от телешкия тажин. Поръсете с малко кисело мляко, листа мента и зехтин.
Продукти
- 2 глави червен лук
- 2 скилидки чесън
- 50 г зелени и черни маслини
- 75 г сушени кайсии
- 1 с.л. гарам масала
- 2 ч.л. смлян кимион
- 0.5 ч.л. сушено чили
- 400 г печено телешко месо
- 2 картофа
- 2 домата
- 400 г нахут от консерва
- 1 ч.ч. телешки бульон
- сол
- зехтин
- 250 г арабски кускус
- 2 моркова
- 0.5 връзка мента
- 1 портокал
- оцет
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Джейми Оливър
Южняшко пържено пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол