Телешки тажин

Телешки тажин

Начин на приготвяне:

1. Обелете и нарежете лука и чесъна и ги задушете в тенджера с 2-3 с.л. зехтин.
2. Добавете нарязаните на едро маслини, като предварително отстраните костилките им. Нарежете сушените кайсии и добавете и тях. Разбъркайте.
3. Добавете подправките - гарам масала, кимион, сушено чили и разбъркайте за минута. Добавете предварително накъсаното печено телешко месо, нарязаните на едроизмити, но небелени картофи и нахутът от консерва заедно с течността. Разбъркайте.
4. Нарежете доматите на четвъртинки и добавете и тях в тенджера. Добавете 1 ч.ч. сос Грейви, ако ви е останал от печенето на месото*, както и 1 ч.ч. телешки бульон. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
5. Оформете конусовиден капак от алуминиево фолио и го поставете върху тенджерата. Гответе на слаб огън 20-25 минути, докато картофите омекнат.
6. В голяма купа сипете кус-куса и го залейте с вряла вода. Водата трябва да е 1 пръст над кус-куса. Захлупете с чиния и оставете настрани за 10 минути. 
7. За салатата почистете морковите и ги нарежете на тънки, дълги ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Сложете лентите моркови в купа и настържете фино малко портокалова кора. Разбъркайте добре. Добавете и листата мента. Обелете портокала и го филетирайте - отделете всеки резен от съседния, като отстранявате ципите. Добавете резените портокал в купата и овкусете салатата със сол, оцет и зехтин. Разбъркайте.
8. Пресипете кус-куса в голяма чиния. Оформете кладенче по средата и в него изсипете месо и зеленчуци от телешкия тажин. Поръсете с малко кисело мляко, листа мента и зехтин.

Продукти

  • 2 глави червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 50 г зелени и черни маслини
  • 75 г сушени кайсии
  • 1 с.л. гарам масала
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 0.5 ч.л. сушено чили
  • 400 г печено телешко месо
  • 2 картофа
  • 2 домата
  • 400 г нахут от консерва
  • 1 ч.ч. телешки бульон
  • сол
  • зехтин
  • 250 г арабски кус-кус
  • 2 моркова
  • 0.5 връзка мента
  • 1 портокал
  • оцет

Свързани рецепти