Телешки тажин

Телешки тажин

Начин на приготвяне:

1. В купа смесете подправките и добавете месото, нарязано на парчета. Оваляйте хубаво месото, покрийте с прозрачно фолио и го оставете поне за 2 часа в хладилник, за предпочитане една нощ.
2. Сложете обилно количество зехтин в тенджера или тажин и пуснете месото в него. Запържете месото за около 5 минути, като го обръщате от време на време.
3. Добавете нарязаните на ситно лук и кориандър, разбъркайте и запържете за още 5 минути. Прецедете нахута и го добавете заедно с нарязаните домати от консерва. добавете бульон или вода и оставете сместа да заври. Тогава захлупете тажина с капака му или покрийте касеролата с парче алуминиево фолио. Намалете огъня и оставете яхнията да къкри в продължение на 1 час и половина.
4. Разкъсайте на парчета сините сливи. нарежете тиквата на парчета от по 5 см. Добавете ги в тажина и разбъркайте. захлупете и варете на слаб огън още 1 час и половина. Ако е необходимо, добавете малко вода.
5. Месото е готово, когато се разпада.
Сервирайте задушен фин кус-кус /1:2 кус-кус и топла подсолена вода за 10-15 минути/ за основа, а върху него телешко месо със сос. Поръсете с нарязани бадеми и листа кориандър.

Продукти

  • 600 г телешко месо за готвене
  • зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 малка връзка кориандър
  • 400 г нахут от консерва
  • 400 г нарязани домати
  • 800 мл органичен зеленчуков бульон
  • 800 г тиква
  • 100 г сушени сини сливи без костилки
  • 2 с.л. нарязани бадеми
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. рас ел ханут

Свързани рецепти