Телешки кюфтета с хумус и кисело мляко
Рецепта от: Стоян и Лора
1. Нарежете на много ситно лука и магданоза за кюфтетата.
2. Разбъркайте много добре смляното месо с бахара, ригана, сол, пипер меланж, лука, зехтина и магданоза.
3. Оформете кюфтета и ги приберете в хладилника за 30 минути.
4. Загрейте малко зехтин в тиган с незалепващо покритие и изпържете кюфтетата от двете страни до готовност.
5. За хумуса пюрирайте нахута с чесъна, сока от лимон, зехтина, кимиона, тахана и сол на вкус.
6. За млечния сос наситнете ментата и я разбъркайте с киселото мляко и сол на вкус.
7. Намажете питките със зехтин и ги запечете във фурната до златисто.
8. Сервирайте кюфтетата с хумуса, овкусеното кисело мляко, капки зехтин, стрък мента и запечения хляб.
Продукти
- 600 г смляна телешка плешка
- 1 малка глава червен лук
- 1/2 връзка магданоза
- 2 ч.л. пипер меланж
- 1/2 ч.л. смлян бахар
- 1/2 ч.л. сух риган
- 2 ч.л. сол
- 50 мл зехтин
- За хумуса:
- 400 г нахут от консерва
- 2 с.л. сусамов тахан
- сокът от 1 лимон
- 2 скилидки чесън
- 100 мл студено пресован зехтин
- 1 щипка кимион
- сол на вкус
- За киселото мляко:
- 200 г кисело мляко
- прясна мента на вкус
- сол на вкус
- За поднасяне:
- 2 питки гръцки хляб
- зехтин за намазване
- стрък мента
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне