Телешки гърди във вино с морковено пюре
Рецепта от: Къртис Стоун
Пригответе се да се насладите на тези възхитителни задушени във вино свински ребра — нежен и сочен шедьовър, приготвен бавно в ароматна смес, който ви гарантира, че всяка пикантна хапка ще се превърне в празник за вашето небце!
Продукти
- 6 бр. телешки гърди с кост (всяка по 170 г)
- 2 с.л. зехтин
- 1 голям морков
- 2 стъбла селъри
- 3 глави лук шалот
- 6 скилидки чесън
- 1 ч.ч. бяло вино
- 4 ч.ч. телешки бульон
- 4 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. безсолно масло
- За пюрето:
- 9 средни моркова
- 4 с.л. масло
Начин на приготвяне:
- 1. Поръсете телешките гърди със соли черен пипер от двете страни. Запечатайте ги от всички страни в дълбок тиган (с огнеупорни дръжки и капак) с 2 с.л. зехтин, за около 12 минути. Не трябва да се вижда розово.
- 2. Разрежете на две, по дължина, скилидките чесън. Морковът и селърито нарежете на 4-5 парчета, а лукът разрежете на четвъртинки. Щом месото се е запечатало от всички страни, добавете зеленчуците и овкусете със сол и черен пипер. Запържете за 5 чинути. Налейте бялото вино и разпределете продуктите в тигана, така че месото да е във виното и всяко парче да е с костта нагоре. Изчакайте виното да се редуцира наполовина, за около 5 минути. Добавете бульона и оставете да заври. Поставете капак и пъхнете в предварително загрята фурна на 135 градуса за 2 часа.
- 3. Отстранете капака и печете 30 минути. Извадете от фурната и оставете месото да почине за 30 минути.
- 4. Отстранете мазнината по повърхността на соса и го прецедете в друг съд. Редуцирайте го за около 15 минути. Накрая добавете маслото и разбъркайте до консистенция на емулсия.
- 5. Излейте соса при гърдите и ги затоплете за кратко заедно, преди да сервирате.
- 6. За морковеното пюре сварете обелените и нарязани моркови в тенджера със студена подсолена вода, за 15-20 минути, до омекване. Поставете сварените моркови в блендер заедно с маслото и пасирайте. Овкусете със сол.
- 7. Сервирайте морковено пюре по средата на чинията. Върху него поставете телешки гърди. Поръсете сос върху месото, пюрето и отстрани на чинията.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Яхния, печен боб и салата
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски