Пригответе се да се насладите на тези възхитителни задушени във вино свински ребра — нежен и сочен шедьовър, приготвен бавно в ароматна смес, който ви гарантира, че всяка пикантна хапка ще се превърне в празник за вашето небце!

Продукти

  • 6 бр. телешки гърди с кост (всяка по 170 г)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 голям морков
  • 2 стъбла селъри
  • 3 глави лук шалот
  • 6 скилидки чесън
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 4 ч.ч. телешки бульон
  • 4 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 1 дафинов лист
  • 2 с.л. безсолно масло
  • За пюрето:
  • 9 средни моркова
  • 4 с.л. масло

Начин на приготвяне:

  • 1. Поръсете телешките гърди със соли черен пипер от двете страни. Запечатайте ги от всички страни в дълбок тиган (с огнеупорни дръжки и капак) с 2 с.л. зехтин, за около 12 минути. Не трябва да се вижда розово.
  • 2. Разрежете на две, по дължина, скилидките чесън. Морковът и селърито нарежете на 4-5 парчета, а лукът разрежете на четвъртинки. Щом месото се е запечатало от всички страни, добавете зеленчуците и овкусете със сол и черен пипер. Запържете за 5 чинути. Налейте бялото вино и разпределете продуктите в тигана, така че месото да е във виното и всяко парче да е с костта нагоре. Изчакайте виното да се редуцира наполовина, за около 5 минути. Добавете бульона и оставете да заври. Поставете капак и пъхнете в предварително загрята фурна на 135 градуса за 2 часа.
  • 3. Отстранете капака и печете 30 минути. Извадете от фурната и оставете месото да почине за 30 минути.
  • 4. Отстранете мазнината по повърхността на соса и го прецедете в друг съд. Редуцирайте го за около 15 минути. Накрая добавете маслото и разбъркайте до консистенция на емулсия.
  • 5. Излейте соса при гърдите и ги затоплете за кратко заедно, преди да сервирате.
  • 6. За морковеното пюре сварете обелените и нарязани моркови в тенджера със студена подсолена вода, за 15-20 минути, до омекване. Поставете сварените моркови в блендер заедно с маслото и пасирайте. Овкусете със сол.
  • 7. Сервирайте морковено пюре по средата на чинията. Върху него поставете телешки гърди. Поръсете сос върху месото, пюрето и отстрани на чинията.

Свързани рецепти

Виж всички