Телешки дроб с полента

Телешки дроб с полента

Начин на приготвяне:

1. Обелете двете глави лук и го нарежете на тънки полумесеци. Скилидките чесън също нарежете на тънки филийки. Запържете лука и чесъна в добре загрят тиган с 2-3 с.л. олио.
2. Добавете нарязаните моркови и целина и разбъркайте. Щом зеленчуците поомекнат, добавете нарязани на едро пресни горски гъби - манатарки, пачи крак и ги запържете. Добавете нарязания магданоз, разбъркайте и добавете още малко олио, ако е необходимо. Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Дръпнете зеленчуците от огъня щом са готови.
3. В тенджера сложете голямо количество вода да заври. Добавете 1 с.л. сол и изсипете на струйка качамака, като разбърквате непрекъснато. Добавете листенцата от двата вида мащерка и продължете да разбърквате в продължение на 10-15 минути, до готовност на качамака. Пресипете го в купа и добавете извара и масло към него. Разбъркайте.
4. Нарежете телешкия дроб на филии с дебелина 1 см. Подгответе жарава и поставете скара върху нея. Подредете филиите дроб и печете по 3 минути от всяка страна. Поставете и целите домати върху скарата. Прехвърлете дроба върху дървена дъска и поръсете със сол.
5. Сервирайте печен телешки дроб с полента, задушени зеленчуци и половин печен домат. Поръсете със сол и тънка струйка зехтин.

Продукти

  • 1 кг телешки дроб
  • 500 г царевичен грис за качамак
  • 1 глава жълт лук
  • 1 глава червен лук
  • 2 моркова
  • 1 стрък целина
  • 2 скилидки чесън
  • 300 г пресни гъби
  • 2 домата
  • 2 с.л. извара
  • олио
  • зехтин
  • сол
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 2 стръка лимонена мащерка

Свързани рецепти