Конфитирането на телешки бузи изисква повече време, но резултатът определено си заслужава. Крехко месо със задушени в малиново вино зеленчуци и пухкава полента, задушена в сметана.

1. Изрежете външната ципа на месото. Овкусете телешките бузи със сол и черен пипер от двете страни. Намажете с мед от всяка страна и масажирайте добре.

2. За тази рецепта за телешки бузи разтопете патешката мас в дълбока тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Добавете щипка мащерка и скилидките чесън и оставете мазнината да заври. Дръпнете от огъня и поставете в нея овкусените телешки бузи. Захлупете и поставете тенджерата в предварително загрята фурна на 100 градуса за 3 часа и половина.

3. Загрейте тиган с 3-4 с.л. олио и запържете в него нарязания на тънки полумесеци лук и скилидката чесън заедно с дафиновите листа, като разбърквате от време на време. Щом лукът омекне, добавете четирите цели почистени моркова /с част от зелената им дръжка/. Щом морковите се запържат, добавете малиново вино и оставете соса да къкри докато виното изври, около 40 минути. Добавете прецедения грах, сметаната и маслото и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и щипка провансалски подправки.

4. В друг тиган сипете сметаната, добавете дафиновия лист и нарязаната на ситно скилидка чесън. В дълбок правоъгълен съд сипете полентата. Върху нея подредете листата бейби спанак и натрошените кестени. Залейте с горещата сметана и разбъркайте добре. Покрийте с фолио и оставете настрани за 20 минути. След това овкусете със сол, черен пипер и трюфелово олио.

5. Извадете телешките бузи от мазнината и отстранете ципата им. Сервирайте телешки бузи, гарнирани с морков, грах и полента. Телешки бузи рецепта.

телешки бузи

телешки бузи рецепта

рецепта за телешки бузи

Продукти

  • 400 г телешки бузи
  • 500 г патешка мас
  • 1 стрък мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. мед
  • 1 стрък розмарин
  • За соса:
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 дафинови листа
  • 4 пресни моркова
  • 300 мл малиново вино
  • 100 г стерилизиран грах
  • 50 мл течна сметана
  • 10 г масло
  • щипка сухи провансалски подправки /мащерка
  • риган
  • розмарин
  • босилек/
  • щипка пушена сол
  • щипка прясно смлян черен пипер
  • За полентата:
  • 200 мл течна сметана
  • 1 дафинов лист
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г полента
  • 1 шепа бейби спанак
  • 100 г белени варени кестени
  • 1 с.л. трюфелово олио
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички