Телешки бузи с малиново вино и полента
Рецепта от: Божана Кацарова
Конфитирането на телешки бузи изисква повече време, но резултатът определено си заслужава. Крехко месо със задушени в малиново вино зеленчуци и пухкава полента, задушена в сметана.
1. Изрежете външната ципа на месото. Овкусете телешките бузи със сол и черен пипер от двете страни. Намажете с мед от всяка страна и масажирайте добре.
2. За тази рецепта за телешки бузи разтопете патешката мас в дълбока тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Добавете щипка мащерка и скилидките чесън и оставете мазнината да заври. Дръпнете от огъня и поставете в нея овкусените телешки бузи. Захлупете и поставете тенджерата в предварително загрята фурна на 100 градуса за 3 часа и половина.
3. Загрейте тиган с 3-4 с.л. олио и запържете в него нарязания на тънки полумесеци лук и скилидката чесън заедно с дафиновите листа, като разбърквате от време на време. Щом лукът омекне, добавете четирите цели почистени моркова /с част от зелената им дръжка/. Щом морковите се запържат, добавете малиново вино и оставете соса да къкри докато виното изври, около 40 минути. Добавете прецедения грах, сметаната и маслото и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и щипка провансалски подправки.
4. В друг тиган сипете сметаната, добавете дафиновия лист и нарязаната на ситно скилидка чесън. В дълбок правоъгълен съд сипете полентата. Върху нея подредете листата бейби спанак и натрошените кестени. Залейте с горещата сметана и разбъркайте добре. Покрийте с фолио и оставете настрани за 20 минути. След това овкусете със сол, черен пипер и трюфелово олио.
5. Извадете телешките бузи от мазнината и отстранете ципата им. Сервирайте телешки бузи, гарнирани с морков, грах и полента. Телешки бузи рецепта.
Продукти
- 400 г телешки бузи
- 500 г патешка мас
- 1 стрък мащерка
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. мед
- 1 стрък розмарин
- За соса:
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2 дафинови листа
- 4 пресни моркова
- 300 мл малиново вино
- 100 г стерилизиран грах
- 50 мл течна сметана
- 10 г масло
- щипка сухи провансалски подправки /мащерка
- риган
- розмарин
- босилек/
- щипка пушена сол
- щипка прясно смлян черен пипер
- За полентата:
- 200 мл течна сметана
- 1 дафинов лист
- 1 скилидка чесън
- 100 г полента
- 1 шепа бейби спанак
- 100 г белени варени кестени
- 1 с.л. трюфелово олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото