1. За да мариновате пресния лук, разрежете стръковете по дължина и ги сложете в купа. Намачкайте лука и го залейте с чаша червено вино, 20-30 мл оцет и 1 с.л. захар. Разбъркайте и оставете в хладилник за 30 минути.
2. Върху дъска поръсете прясно смлени сол, микс от различни видове пипер и нарязан розмарин. Хубаво овъргаляйте месото в подправките.
3. Нарежете гъбите на лентички. Обелете и нарежете моркова на тънки ленти, с помощта на белачка за зеленчуци, лука нарежете на тънки полумесеци. Загрейте тиган и на средна температура разтопете 10-15 г масло. Добавете 1/2 с.л. зехтин и запържете в него лука за 2-3 минути. Добавете нарязаните моркови и гъби и ги запържете до омекване. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете прясно направеното кафе еспресо и оставете соса да поври 1 минута. Добавете алкохола и гответе докато той се изпари. За по-голяма плътност на соса може да добавите 1 ч.л. царевично нишесте, разтворено в малко студена вода и малка бучица масло, и разбъркайте.
4. През това време в друг тиган разтопете 20 г масло и запечатайте телешкото месо, за 3-5 минути от всяка страна. Прехвърлете месото при зеленчуците за 1-2 минути.
5. В тиган загрейте малко зехтин и запържете стръковете маринован лук, до хрупкавост. Може да запържите и стръкове розмарин.
6. Нарежете телешкото на филийки. Подредете ги върху задушения пресен лук. Върху месото поставете задушени зеленчуци. Полейте с малко сос.

Продукти

  • 250 г телешки бифтек 0.5 глава лук 100 г мариновани гъби шийтаке 1 морков 250 мл кафе еспресо 30 мл коняк или бренди морска сол микс зърна пипер 200 г пресен лук 1 ч.ч. червено вино пресен розмарин зехтин 50 г масло 20 мл оцет 1 с.л. захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички