Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Тексаски ябълков пай

категория 0/5
1. Разстелете брашното на плота и направете кладенче. В него сложете нарязаното на кубчета студено масло, солта, захарта, оцета и водата. Смесете продуктите с помощта на нож, за да не омекне маслото. След това омесете тестото с ръце. Щом тестото се оформи, увийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 20 минути.
2. Направете трохите като смесите брашното, солта, двата вида захар, канелата и маслото на кубчета. Смесете и претривайте продуктите през ръце. Предварително запечете орехите пекан или на фурна, или на тиган. Добавете ги към трохите и с нож ги нарежете. Оставете така приготвените трохи в чиния.
3. За плънката обелете и нарежете ябълките на тънки парчета. Смесете канелата и захарта в купа. Поръсете обилно ябълките и разбъркайте, но не ги оставяйте да престояват. В тенджерка сложете маслото да се разтопи, добавете ябълките и разбъркайте. Оставете ги да се запържат за няколко минути и добавете остатъка от захарта и канелата. Извадете само ябълките, а соса оставете в тенджерката.
4. Към соса добавете уиски или бърбън и сметаната. Щом се редуцира малко соса, го дръпнете и го оставете да поизстине. /Може да го излеете веднага върху ябълките и да ги оставите заедно да изстиват./
5. Намажете керамична тава с малко мазнина. Разточете тестото с помощта на точилка, поръсвайки по малко брашно, за да не залепне тестото. Сложете го в тавата така, че да покрие дъното и стените и. Излишното изрежете с нож. /Остатъкът от тестото може да се ползва за солен пай./ Направете дупчици в тестото с вилица или нож.
6. Изсипете предварително изстиналите ябълки и сос върху тестото и ги разстелете. Отгоре поръсете с трохите. Намажете тестото по краищата на тавата с разбито яйце
7. Изпечете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 мин.
8. Сервирайте пая, поръсен с пудра захар или гарниран с бита сметана.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен