Тексаски ябълков пай

Тексаски ябълков пай

Начин на приготвяне:

1. Разстелете брашното на плота и направете кладенче. В него сложете нарязаното на кубчета студено масло, солта, захарта, оцета и водата. Смесете продуктите с помощта на нож, за да не омекне маслото. След това омесете тестото с ръце. Щом тестото се оформи, увийте го в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 20 минути.
2. Направете трохите като смесите брашното, солта, двата вида захар, канелата и маслото на кубчета. Смесете и претривайте продуктите през ръце. Предварително запечете орехите пекан или на фурна, или на тиган. Добавете ги към трохите и с нож ги нарежете. Оставете така приготвените трохи в чиния.
3. За плънката обелете и нарежете ябълките на тънки парчета. Смесете канелата и захарта в купа. Поръсете обилно ябълките и разбъркайте, но не ги оставяйте да престояват. В тенджерка сложете маслото да се разтопи, добавете ябълките и разбъркайте. Оставете ги да се запържат за няколко минути и добавете остатъка от захарта и канелата. Извадете само ябълките, а соса оставете в тенджерката.
4. Към соса добавете уиски или бърбън и сметаната. Щом се редуцира малко соса, го дръпнете и го оставете да поизстине. /Може да го излеете веднага върху ябълките и да ги оставите заедно да изстиват./
5. Намажете керамична тава с малко мазнина. Разточете тестото с помощта на точилка, поръсвайки по малко брашно, за да не залепне тестото. Сложете го в тавата така, че да покрие дъното и стените и. Излишното изрежете с нож. /Остатъкът от тестото може да се ползва за солен пай./ Направете дупчици в тестото с вилица или нож.
6. Изсипете предварително изстиналите ябълки и сос върху тестото и ги разстелете. Отгоре поръсете с трохите. Намажете тестото по краищата на тавата с разбито яйце
7. Изпечете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 мин.
8. Сервирайте пая, поръсен с пудра захар или гарниран с бита сметана.

Продукти

За тестото:

  • 450 г брашно
  • 250 г студено масло
  • 1 щипка сол
  • 2 ч.л. захар
  • 100 мл вода
  • 2 с.л. оцет

За плънката:

  • 6 твърди ябълки
  • 100 г масло
  • 2 с.л. канела
  • 200 г захар
  • 80 мл уиски или бърбън
  • 100 г заквасена сметана

За трохите:

  • 120 г орехи пекан
  • 75 г бяла захар
  • 40 г кафява захар
  • 1 ч.л. канела
  • 50 г брашно
  • 50 г масло
  • 1 щипка сол

Свързани рецепти