Тажин по марокански

Тажин по марокански

Начин на приготвяне:

1. Поставете двете парчета джолан в тенджера, легнали. Обелете и нарежете лука и го добавете при месото. Добавете пресования чесън, пръчката канела, джинджифила, червения пипер и шафрана. Овкусете със сол и много черен пипер. Полейте с 5 с.л. зехтин и поставете тенджерата на огъня.
2. Щом месото се запържи от двете страни, сипете вода да го покрие напълно. Захлупете и гответе на слаб огън няколко часа, докато месото започне да се разпада. /Може да приготвите месото в тенджера под налягане, което ще намали времето за готвене наполовина./ Накрая поръсете със ситно нарязан кориандър.
3. Сипете 4 черпака от соса на месото в тенджерка и в него пуснете сушените сливи. Варете на умерен огън. Добавете канела, захар и щипка сол.
4. Сервирайте парчета джолан, а върху тях сипете от сините сливи. Гарнирайте с рагу от патладжани и спаначен сос.

Продукти

  • 1.4 кг телешки джолан
  • 3 глави лук
  • 20 г пресован чесън
  • пресен кориандър
  • щипка смлян джинджифил
  • 1 пръчка канела
  • щипка шафран
  • 3 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • 150 г сушени сливи без костилки
  • 4 с.л. захар
  • 1 ч.л. канела

Свързани рецепти