Тарти с диви гъби и грюер

Тарти с диви гъби и грюер

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робото и разбъркайте докато се получат трохи. Добавете щипка сол и пуснете отново сместа да се разбърка. В движение сипете водата. Щом се образува топка тесто, извадете я върху набрашнен плот и я оформете на хубава топка. Разрежете на 4 еднакви топчета и увийте всяко в прозрачно фолио. Поставете тестото за 30-60 минути в хладилник.
2. Върху набрашнен плот разточете всяка топчица тесто в кръгла форма. Намаслете малки форми за тарталети и напаснете разточено тесто по дъното и стените на всяка. Покрийте с парче алуминиево фолио и сипете шепа боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 100 градуса 15 минути. След това отстранете фолиото и боба и печете още 10-15 минути.
3. За плънката обелете и нарежете на ситно лука и го задушете в тиган 1-2 с.л. олио. добавете почистените и нарязани гъби за 1-2 минути. Добавете листата спанак и изчакайте те да се свият. Дръпнете сместа от огъня.
4. В купа разбийте яйцата, добавете сметаната. Настържете сиренето грюер.
5. На дъното на всяка тарта сложете малко настърган грюер. Поставете от плънката с гъби и залейте с яйчената смес, но не догоре. Поръсете със сирене. Печете тартите на 100 градуса 15-20 минути.

Продукти

За тестото:

  • 150 г брашно
  • 100 г студено масло
  • щипка сол
  • 3 с.л. леденостудена вода

За пълнежа:

  • 1 глава лук шалот
  • 1 ч.ч. диви гъби - пачи крак
  • кладница и др.
  • 2 ч.ч. листа спанак
  • 0.5 ч.ч. течна сметана
  • 50 г сирене грюер
  • 2 яйца