Основата за тези тарталети с лимонов крем и целувки се приготвя от маслено тесто. Пълнежът е от фин лимонов крем, а завършекът са малките целувки от швейцарски меренг.

Продукти

  • За тестото:
  • 2 1/2 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. захар
  • щипка сол
  • 220 г безсолно масло
  • 1/4 ч.ч. леденостудена вода
  • 3 жълтъка
  • За лимоновия крем:
  • 400 г подсладено кондензирано мляко
  • 4 жълтъка
  • 1/2 ч.ч. лимонов сок
  • За меренга:
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 белтъка
  • щипка сол
  • щипка винен камък

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото за тарталетите (pate brisee) сипете брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Пулсирайте сместа 10 секунди, до получаването на маслени трохи. Добавете рледварително разбитите жълтъци по време на разбиването, а след това и студената вода. Разбърквайте 30 секунди. Ако е необходимо, добавете още малко вода, за да се оформи тесто. Извадете тестото върху леко набрашнен плот и го доомесете леко. След това го разделете на две равни части. Оформете всяка част на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 2 часа.
  • 2. Разточете единия диск тесто (другият съхранявайте във фризера до 1 месец) върху леко набрашнена повърхност и с помощта на 15-см ринг изрежете 6 кръгчета. Поставете всяко кръгче тесто във форма за тарталета (диаметър 10 см) и го напаснете по дъното и стените. Подредете формичките в тава, постлана с хартия за печене и ги поставете във фризера за 10 минути. След това поставете върху тестото във всяка формичка кръгче хартия за печене и изсипете сурови бобени или оризови зърна. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15-20 минути.
  • 3. За лимоновия крем в кана разбийте жълтъците със солта, кондензираното мляко и прясно изцедения лимонов сок.
  • 4. Разпределете пълнежа върху охладената основа на тарталетите. Печете 10-12 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса. След това охладете тарталетите с крем в хладилник за 1 час.
  • 5. За швейзарския меренг разбийте белтъците заедно с щипка сол и щипка винен камък в голяма купа, с помощта на миксер, докато образуват плътна пяна. В касерола сипете 1 ч.ч. захар и 1/4 ч.ч. вода и загрейте сиропа до 110 градуса. Добавете горещия захарен сироп на тънка струйка към белтъците, като разбивате на висока скорост, около 3 минути. Пресипете меренга в шприц с гладък накрайник.
  • 6. Оформете малки целувки върху крема или направете цели шапки с помощта на спираловидни движения. С помощта на газова горелка обгорете целувчената смес.

Свързани рецепти

Виж всички