Тарталети с лимонов крем и целувки
Рецепта от: Марта Стюарт
Основата за тези тарталети с лимонов крем и целувки се приготвя от маслено тесто. Пълнежът е от фин лимонов крем, а завършекът са малките целувки от швейцарски меренг.
Продукти
- За тестото:
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч. захар
- щипка сол
- 220 г безсолно масло
- 1/4 ч.ч. леденостудена вода
- 3 жълтъка
- За лимоновия крем:
- 400 г подсладено кондензирано мляко
- 4 жълтъка
- 1/2 ч.ч. лимонов сок
- За меренга:
- 1 ч.ч. захар
- 4 белтъка
- щипка сол
- щипка винен камък
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото за тарталетите (pate brisee) сипете брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Пулсирайте сместа 10 секунди, до получаването на маслени трохи. Добавете рледварително разбитите жълтъци по време на разбиването, а след това и студената вода. Разбърквайте 30 секунди. Ако е необходимо, добавете още малко вода, за да се оформи тесто. Извадете тестото върху леко набрашнен плот и го доомесете леко. След това го разделете на две равни части. Оформете всяка част на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 2 часа.
- 2. Разточете единия диск тесто (другият съхранявайте във фризера до 1 месец) върху леко набрашнена повърхност и с помощта на 15-см ринг изрежете 6 кръгчета. Поставете всяко кръгче тесто във форма за тарталета (диаметър 10 см) и го напаснете по дъното и стените. Подредете формичките в тава, постлана с хартия за печене и ги поставете във фризера за 10 минути. След това поставете върху тестото във всяка формичка кръгче хартия за печене и изсипете сурови бобени или оризови зърна. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15-20 минути.
- 3. За лимоновия крем в кана разбийте жълтъците със солта, кондензираното мляко и прясно изцедения лимонов сок.
- 4. Разпределете пълнежа върху охладената основа на тарталетите. Печете 10-12 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса. След това охладете тарталетите с крем в хладилник за 1 час.
- 5. За швейзарския меренг разбийте белтъците заедно с щипка сол и щипка винен камък в голяма купа, с помощта на миксер, докато образуват плътна пяна. В касерола сипете 1 ч.ч. захар и 1/4 ч.ч. вода и загрейте сиропа до 110 градуса. Добавете горещия захарен сироп на тънка струйка към белтъците, като разбивате на висока скорост, около 3 минути. Пресипете меренга в шприц с гладък накрайник.
- 6. Оформете малки целувки върху крема или направете цели шапки с помощта на спираловидни движения. С помощта на газова горелка обгорете целувчената смес.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Флапджак
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Бухти с ванилов сос