Начин на приготвяне:
1. Смелете пилешкото месо от филе в блендер. Сложете го в купа заедно с яйцата, рядкото кисело мляко и олиото. Разбъркайте.
2. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и кажунската подправка*. Разбъркайте.
3. Добавете течната смес към сухата и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете зърната царевица и настърганото твърдо сирене по ваш избор и нарязания на ситно див лук. Разбъркайте.
4. Напълнете хартиените кошнички, поставени в гнездата на форма за мъфини и печете кексчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна 25 минути.
5. За пикантния сос нарежете лука и чесъна на ситно. Отстранете семките на лютата чушка и нарежете и нея на ситно. Запържете лука, чесъна и чушката в тиган с олио за около 3 минути. Добавете пилешкия бульон и оставете да къкри 15 минути. Овкусете със сол и черен пипер. В купичка разтворете нишестето с малко студена вода на кашичка и я добавете в соса за сгъстяване, варете 1-2 минути. Накрая добавете зеления лук, нарязан на колелца.
6. Вуду тарталетите се сервират топли, поляти с по 1 с.л. чили сос.
*Кажунската подправка е микс от подправки, който може да се приготви и в домашни условия, като се смесят по 1 с.л. риган, бял пипер, черен пипер, сладък червен пипер, лют червен пипер, семена от копър, чесън на прах, лук на прах, морска сол и се стрият добре. По желание може да се добави повече лют червен пипер.
2. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и кажунската подправка*. Разбъркайте.
3. Добавете течната смес към сухата и разбъркайте внимателно с шпатула. Добавете зърната царевица и настърганото твърдо сирене по ваш избор и нарязания на ситно див лук. Разбъркайте.
4. Напълнете хартиените кошнички, поставени в гнездата на форма за мъфини и печете кексчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна 25 минути.
5. За пикантния сос нарежете лука и чесъна на ситно. Отстранете семките на лютата чушка и нарежете и нея на ситно. Запържете лука, чесъна и чушката в тиган с олио за около 3 минути. Добавете пилешкия бульон и оставете да къкри 15 минути. Овкусете със сол и черен пипер. В купичка разтворете нишестето с малко студена вода на кашичка и я добавете в соса за сгъстяване, варете 1-2 минути. Накрая добавете зеления лук, нарязан на колелца.
6. Вуду тарталетите се сервират топли, поляти с по 1 с.л. чили сос.
*Кажунската подправка е микс от подправки, който може да се приготви и в домашни условия, като се смесят по 1 с.л. риган, бял пипер, черен пипер, сладък червен пипер, лют червен пипер, семена от копър, чесън на прах, лук на прах, морска сол и се стрият добре. По желание може да се добави повече лют червен пипер.
Продукти
За тестото:
- 250 г пълнозърнесто брашно
- 9 г бакпулвер
- 1 с.л. кажунска подправка
- 300 г мляно пилешко месо
- 2 яйца
- 300 мл кисело мляко
- 80 мл слънчогледово олио
- 60 г царевица
- 60 г твърдо сирене
- 0.5 връзка див лук
За чили соса:
- 1 глава лук
- 1 скилидки чесън
- 1 червена люта чушка
- 2 с.л. концентрирано доматено пюре
- 1 с.л. кафява захар
- 250 мл пилешки бульон
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. царевично нишесте
- 1 стрък зелен лук