Тарта с мед и ябълки
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото смесете всички продукти с помощта на миксер. Увийте тестото в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Направете сладкарски крем, като затоплите млякото с вътрешностата на ванилията, а отделно разбъркайте жълтъците със захарта и брашното. Добавете малко от топлото мляко към жълтъците, а след това ги изсипете в тенджерата. Бъркайте в продължение на 5 минути докато кремът се сгъсти. Ако бадемовата паста е твърда, разбийте я леко с миксер, като добавяте по няколко капки вода. Смесете бадемовата паста със сладкарския крем и разбъркайте. Оставете крема да се охлади.
3. Намажете малки къдрави формички за пай с масло. Разточете тестото, като поръсвате брашно на плота. Изрежете 4 кръга, по-големи от формичките, и напаснете тестото по дъното и стените на всяка формичка. Изрежете излишното тесто по краищата.
4. Разпределете крема с бадемова паста във формичките. Печете тартите 25 минути на 170 градуса.
5. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Разтопете маслото и добавете към него захарта и канелата. Добавете ябълките и разбъркайте докато те поомекнат. Оставете ги да изстинат.
6. За меренгето разбийте белтъците с малко захар с помощта на миксер до пухкавост. Сварете захаране сироп от вода, захар и мед. Сиропът е готов, когато достигне 121 градуса. Може да проверите готвоността му и като гребнете от него с лъжичка и я потопите в кана със студена вода - ако консистенцията на сиропа се точи на нишка, значи е готов. Добавете горещия сироп на тънка струйка към белтъците без да спирате разбиването. Разбивайте на най-висока степен до твърдост и охлаждане на белтъците. Прехвърлете белтъците в пош с широк гладък накрайник.
7. Извадете изстиналите тарти от формичките. Върху тях разпределете изстиналите ябълки. Оформете капачета от меренге чрез спираловидни движения.
8. Обгорете белтъчната пяна с горелка до златисто кафяво и украсете със захаросана виолетка всяка тарта.
2. Направете сладкарски крем, като затоплите млякото с вътрешностата на ванилията, а отделно разбъркайте жълтъците със захарта и брашното. Добавете малко от топлото мляко към жълтъците, а след това ги изсипете в тенджерата. Бъркайте в продължение на 5 минути докато кремът се сгъсти. Ако бадемовата паста е твърда, разбийте я леко с миксер, като добавяте по няколко капки вода. Смесете бадемовата паста със сладкарския крем и разбъркайте. Оставете крема да се охлади.
3. Намажете малки къдрави формички за пай с масло. Разточете тестото, като поръсвате брашно на плота. Изрежете 4 кръга, по-големи от формичките, и напаснете тестото по дъното и стените на всяка формичка. Изрежете излишното тесто по краищата.
4. Разпределете крема с бадемова паста във формичките. Печете тартите 25 минути на 170 градуса.
5. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Разтопете маслото и добавете към него захарта и канелата. Добавете ябълките и разбъркайте докато те поомекнат. Оставете ги да изстинат.
6. За меренгето разбийте белтъците с малко захар с помощта на миксер до пухкавост. Сварете захаране сироп от вода, захар и мед. Сиропът е готов, когато достигне 121 градуса. Може да проверите готвоността му и като гребнете от него с лъжичка и я потопите в кана със студена вода - ако консистенцията на сиропа се точи на нишка, значи е готов. Добавете горещия сироп на тънка струйка към белтъците без да спирате разбиването. Разбивайте на най-висока степен до твърдост и охлаждане на белтъците. Прехвърлете белтъците в пош с широк гладък накрайник.
7. Извадете изстиналите тарти от формичките. Върху тях разпределете изстиналите ябълки. Оформете капачета от меренге чрез спираловидни движения.
8. Обгорете белтъчната пяна с горелка до златисто кафяво и украсете със захаросана виолетка всяка тарта.
Продукти
- За тестото:1 яйце 50 г захар 100 г масло 150 г брашноЗа пълнежа:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 2 жълтъка 75 г захар 1 с.л. брашно 200 г бадемова пастаЗа ябълковия пълнеж:2 ябълки Йона Голд 50 г масло 100 г захар 1 ч.л. канелаЗа меренгето:70 мл вода 170 г мед 175 г захар 2 белтъка
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери