Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. Изсипете останалите продукти в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио, като го сплескате. Оставете тестото 1 час в хладилника.
2. В тавичка сложете ядките без ша-фъстъка и ги запечете на 180 градуса за 13 минути.
3. за франджипана смелете фино в блендер филираните бадеми със захарта. След това добавете мекото масло и яйцето и смелете отново.
4. Разточете тестото с дебелина 5 мм и го прехвърлете върху предварително намаслена плитка кръгла форма за пай. напаснете тестото хубаво по стените и дъното на формата. Изрежете излишното тесто. Направете няколко дупки с нож в тестото и изсипете франджипана. Разстелете го и печете тартата в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. Загрейте кайсиевия конфитюр в тенджерка. Смесете в купа печените ядки с ядките шам-фъстък, сушените боровинки и портокаловите корички и разбъркайте. Изсипете всичко в тенджерката и разбъркайте хубаво, за да се глазират всички ядки. Изсипете ядките върху изстиналата и извадена от формата тарта и ги разпределете равномерно.
6. Поставете една чиния върху тартата така, че краищата на тартата да са свободни и ги поръсете с пудра захар.
7. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в пош с назъбен накрайник. Украсете тартата с няколко розички от сметана.
2. В тавичка сложете ядките без ша-фъстъка и ги запечете на 180 градуса за 13 минути.
3. за франджипана смелете фино в блендер филираните бадеми със захарта. След това добавете мекото масло и яйцето и смелете отново.
4. Разточете тестото с дебелина 5 мм и го прехвърлете върху предварително намаслена плитка кръгла форма за пай. напаснете тестото хубаво по стените и дъното на формата. Изрежете излишното тесто. Направете няколко дупки с нож в тестото и изсипете франджипана. Разстелете го и печете тартата в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. Загрейте кайсиевия конфитюр в тенджерка. Смесете в купа печените ядки с ядките шам-фъстък, сушените боровинки и портокаловите корички и разбъркайте. Изсипете всичко в тенджерката и разбъркайте хубаво, за да се глазират всички ядки. Изсипете ядките върху изстиналата и извадена от формата тарта и ги разпределете равномерно.
6. Поставете една чиния върху тартата така, че краищата на тартата да са свободни и ги поръсете с пудра захар.
7. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в пош с назъбен накрайник. Украсете тартата с няколко розички от сметана.
Продукти
За тестото:
- 150 г брашно
- 100 г меко масло
- 50 г захар
- 0.5 яйце
За франджипана:
- 100 г филирани бадеми
- 100 г захар
- 40 г меко масло
- 1 яйце
За ядките:
- 100 г орехи пекан
- 100 г лешници
- 100 г бадеми
- 100 г орехи
- 70 г ядки шам-фъстък
- 70 г захаросани портокалови корички
- 50 г сушени боровинки
- 3 с.л. кайсиев конфитюр
За украса:
- 250 мл течна сметана
- 50 г захар
- пудра захар за поръсване