Тарта с ядки

Тарта с ядки

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. Изсипете останалите продукти в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио, като го сплескате. Оставете тестото 1 час в хладилника.
2. В тавичка сложете ядките без ша-фъстъка и ги запечете на 180 градуса за 13 минути.
3. за франджипана смелете фино в блендер филираните бадеми със захарта. След това добавете мекото масло и яйцето и смелете отново.
4. Разточете тестото с дебелина 5 мм и го прехвърлете върху предварително намаслена плитка кръгла форма за пай. напаснете тестото хубаво по стените и дъното на формата. Изрежете излишното тесто. Направете няколко дупки с нож в тестото и изсипете франджипана. Разстелете го и печете тартата в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. Загрейте кайсиевия конфитюр в тенджерка. Смесете в купа печените ядки с ядките шам-фъстък, сушените боровинки и портокаловите корички и разбъркайте. Изсипете всичко в тенджерката и разбъркайте хубаво, за да се глазират всички ядки. Изсипете ядките върху изстиналата и извадена от формата тарта и ги разпределете равномерно.
6. Поставете една чиния върху тартата така, че краищата на тартата да са свободни и ги поръсете с пудра захар.
7. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в пош с назъбен накрайник. Украсете тартата с няколко розички от сметана.

Продукти

За тестото:

  • 150 г брашно
  • 100 г меко масло
  • 50 г захар
  • 0.5 яйце

За франджипана:

  • 100 г филирани бадеми
  • 100 г захар
  • 40 г меко масло
  • 1 яйце

За ядките:

  • 100 г орехи пекан
  • 100 г лешници
  • 100 г бадеми
  • 100 г орехи
  • 70 г ядки шам-фъстък
  • 70 г захаросани портокалови корички
  • 50 г сушени боровинки
  • 3 с.л. кайсиев конфитюр

За украса:

  • 250 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • пудра захар за поръсване

Свързани рецепти