Тарт тропезиен
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото направете кладенче в брашното и изсипете всички продукти в него. Само солта посипете върху брашното. Започнете да смесвате продуктите в кладенчето с по малко брашно. След това омесете тестото и го сложете да втасва в купа, поръсена с брашно и покрито с фолио.
2. За крема сложете млякото в тенджерка заедно със захарта. Отделно разбийте жълтъците с малко студено мляко. След това прибавете вътрешността на шушулката ванилия и брашното към тях. Изсипете жълтъчената смес в тенджерката с млякото и бъркайте докато сместа заври и 1-2 минути след това. Изсипете крема върху поднос и го оставете да изстине на стайна температура, покрит с прозрачно фолио. Разбийте маслотос миксер и добавете към него изстиналия сладкарски крем. Бийте до пухкавост. След това смесете крема с предварително разбита сметана с малко захар. Разбъркайте. Пресипете крема в шприц.
3. За трохите размесете продуктите с ръце. Разбийте яйцето предварително и добавете половината от него.
4. Разточете тестото в кръгла форма с диаметр около 20 см. Поставете го в тава, постлана с хартия за печене и го оформете добре - да е кръгло. Намажете го отгоре с разбито яйце и поръсете трохите. Оставете го половин час да втаса втори път на стайна температура. След това го изпечете на 170 градуса за 45 минути.
5. Разрежете изпечения блат на две по хоризонтал. С четчица нанесете портокалов ликьор по вътрешността на двете половини. Нанесете крема върху долната половина и захлупете с другата.
6. Поръсете с пудра захар отгоре. Охладете леко сладкиша преди да го поднесете.
2. За крема сложете млякото в тенджерка заедно със захарта. Отделно разбийте жълтъците с малко студено мляко. След това прибавете вътрешността на шушулката ванилия и брашното към тях. Изсипете жълтъчената смес в тенджерката с млякото и бъркайте докато сместа заври и 1-2 минути след това. Изсипете крема върху поднос и го оставете да изстине на стайна температура, покрит с прозрачно фолио. Разбийте маслотос миксер и добавете към него изстиналия сладкарски крем. Бийте до пухкавост. След това смесете крема с предварително разбита сметана с малко захар. Разбъркайте. Пресипете крема в шприц.
3. За трохите размесете продуктите с ръце. Разбийте яйцето предварително и добавете половината от него.
4. Разточете тестото в кръгла форма с диаметр около 20 см. Поставете го в тава, постлана с хартия за печене и го оформете добре - да е кръгло. Намажете го отгоре с разбито яйце и поръсете трохите. Оставете го половин час да втаса втори път на стайна температура. След това го изпечете на 170 градуса за 45 минути.
5. Разрежете изпечения блат на две по хоризонтал. С четчица нанесете портокалов ликьор по вътрешността на двете половини. Нанесете крема върху долната половина и захлупете с другата.
6. Поръсете с пудра захар отгоре. Охладете леко сладкиша преди да го поднесете.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 1 щипка сол 175 г масло 1 пакетче суха мая 70 г захар 100 мл прясно мляко 5 яйцаЗа трохите:50 г масло 80 г захар 120 г брашно 1 яйцеЗа крема:1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 50 г захар 2 жълтъка 2 с.л. брашно 1 ч.л. розова вода 150 г масло 150 мл сметана 60 г захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад