Тарт Татен с ябълки
Рецепта от: Маркъс Уеринг
Класически тарт Татен с вкусни есенни ябълки и бутер тесто, поднесен с допълнение от заквасена сметана с пресни смокини.
Продукти
- 320 г бутер тесто
- 6-8 ябълки
- 100 г студено масло
- 100 г светлокафява захар
- 2 шушулки кардамон
- 1 пръчка канела
- 200 г заквасена сметана
- 4 бр. смокини
Начин на приготвяне:
- 1. В тиган с огнеупорна дръжка или друг съд (диаметър 20 см) сложете поотпусналото се масло и го разстелете с пръсти равномерно. Върху него разпръснете равномерно кафявата захар. Настържете пръчка канела и разпръснете шушулките кардамон.
- 2. Обелете ябълките и ги разрежете на четвъртинки. Почистете от семките и твърдата част. Подредете четвъртинките ябълки почти изправени, в спираловидна форма, плътно една до друга. Поставете тигана на средно силен огън и гответе 10 минути, докато захарта се кармелизира. Дръпнете от огъня.
- 3. Поставете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете с дебелина 3 мм. С помощта на чиния (диаметър 24 см) изрежете кръг от него. Покрийте с тестото ябълките и го подпъхнете навътре. Надупчете тестото с нож на няколко места. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 40 минути. След това оставете тарта да почине 5 минути.
- 4. Разбъркайте сметаната до гладкост. Разрежете смокините на четвъртинки и ги добавете към сметаната. Разбъркайте.
- 5. Поставете голяма чиния върху тарта и го обърнете в нея. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете с лъжица сметана със смокини.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Рудолф ван Веен
Коледен щолен
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"