Класически тарт Татен с вкусни есенни ябълки и бутер тесто, поднесен с допълнение от заквасена сметана с пресни смокини.

Продукти

  • 320 г бутер тесто
  • 6-8 ябълки
  • 100 г студено масло
  • 100 г светлокафява захар
  • 2 шушулки кардамон
  • 1 пръчка канела
  • 200 г заквасена сметана
  • 4 бр. смокини

Начин на приготвяне:

  • 1. В тиган с огнеупорна дръжка или друг съд (диаметър 20 см) сложете поотпусналото се масло и го разстелете с пръсти равномерно. Върху него разпръснете равномерно кафявата захар. Настържете пръчка канела и разпръснете шушулките кардамон.
  • 2. Обелете ябълките и ги разрежете на четвъртинки. Почистете от семките и твърдата част. Подредете четвъртинките ябълки почти изправени, в спираловидна форма, плътно една до друга. Поставете тигана на средно силен огън и гответе 10 минути, докато захарта се кармелизира. Дръпнете от огъня.
  • 3. Поставете тестото върху набрашнена повърхност и го разточете с дебелина 3 мм. С помощта на чиния (диаметър 24 см) изрежете кръг от него. Покрийте с тестото ябълките и го подпъхнете навътре. Надупчете тестото с нож на няколко места. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 40 минути. След това оставете тарта да почине 5 минути.
  • 4. Разбъркайте сметаната до гладкост. Разрежете смокините на четвъртинки и ги добавете към сметаната. Разбъркайте.
  • 5. Поставете голяма чиния върху тарта и го обърнете в нея. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете с лъжица сметана със смокини.

Свързани рецепти

Виж всички