Тарт Татен с тиква, люти чушки, лешници и фета

 Този тарт е сладко-солен вариант на класическия тарт Татен и е чудесен за вегетариански обяд. Пастата от турски люти чушки Урфа придава сладък, пушен вкус, който идеално си пасва с тиквата. Ако не откриете паста от люти чушки, заменете я със смес от лют червен пипер, пушен червен пипер и кимион.

Продукти

  • 1 средно голяма мускатна тиква
  • зехтин
  • 2 ч.л. прясна мащерка
  • ½ ч.л. канела
  • 375 г бутер тесто
  • брашно
  • 30 г захар
  • 2 с.л. мед
  • ½ с.л. паста от люти чушки
  • 40 г масло
  • 30 г печени белени лешници
  • ½ ч.л. сумак
  • 100 г сирене Фета

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете долната и горната част на тиквата и я обелете. Нарежете я на кръгли парчета и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете със зехтин, листенца мащерка, канела, сол и черен пипер. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 20 минути.
  • 2. В тиган с огнеупорна дръжка (диаметър 24 см) сипете захарта, меда и пастата от люти чушки. Разбъркайте докато захарта се разтопи. Дръпнете сместа от котлона и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи. Добавете счуканите на едро лешници, сумака и щипка мащерка. Разбъркайте.
  • 3. Разточете леко тестото върху набрашнен плот, дебелината му трябва да е 0.5 см. Изрежете от тестото кръг, с 1-2 см по-голям от тигана.
  • 4. Подредете печените резени тиква в тигана, върху сместа със захар и масло. Поставете кръглото парче тесто върху тиквата и го подгънете навътре. С помощта на нож надупчете тестото на няколко места. Печете тарта в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 25-30 минути.
  • 5. Оставете тарта да почине 5 минути. След това поставете голяма чиния върху тигана и го обърнете. Поръсете тарта с натрошено сирене, печени лешници и мащерка.

Свързани рецепти

Виж всички