Тарт Татен с манго
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Намаслете дъното и стените на конусовидна форма. Постелете дъното с изрязан кръг хартия за печене.
2. За карамела разтопете захарта на порции в дълбок съд с дълга дръжка. От време на време разклащайте съда, за да се разтече захарта. Накрая пуснете маслото, разклатете докато то се стопи и изсипете топлия карамел в тавичката. Оставете леко да изстине.
3. Обелете мангото и го нарежете на едри резени. Подредете резените във формата на ветрило върху карамела. В центъра на формата сложете кубчета манго, за да се запълни образувалата се дупка.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот, да се поизтъни. Захлупете плодовете с него, като подвиете краищата му навътре. Надупчете тестото и печете тарта в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.
5. За крема сипете в купа сметаната, добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, фино настърганата кора на лайма и пудрата захар. Разбийте енергично с помощта на тел, докато сместа стане по-лека и пухкава.
6. Оставете изпечения тарт да поизстине, но не прекалено дълго, за да не се втвърди карамела. Ако карамелът се е втвърдил, затоплете формата на котлона леко и тогава обърнете сладкиша. Поставете чиния или поднос върху формата и обърнете така, че формата да е отгоре. Потупайте и извадете сладкиша.
7. Гарнирайте тарт Татен с топки крем.
Продукти
- 250 г бутер тесто
- 100 г захар
- 50 г масло
- 2 манго
- За крема:
- 120 г заквасена сметана
- 1 лайм
- настъргана кора
- 1 шушулка ванилия
- 1 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни