Тарт татен с манго

Тарт татен с манго

Начин на приготвяне:

1. Намаслете дъното и стените на конусовидна форма. Постелете дъното с изрязан кръг хартия за печене.
2. За карамела разтопете захарта на порции в дълбок съд с дълга дръжка. От време на време разклащайте съда, за да се разтече захарта. Накрая пуснете маслото, разклатете докато то се стопи и изсипете топлия карамел в тавичката. Оставете леко да изстине.
3. Обелете мангото и го нарежете на едри резени. Подредете резените във формата на ветрило върху карамела. В центъра на формата сложете кубчета манго, за да се запълни образувалата се дупка.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот, да се поизтъни. Захлупете плодовете с него, като подвиете краищата му навътре. Надупчете тестото и печете тарта в предварително загрята фурна на 200 градуса 25 минути.
5. За крема сипете в купа сметаната, добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия, фино настърганата кора на лайма и пудрата захар. разбийте енергично с помощта на тел, докато сместа стане по-лека и пухкава.
6. Оставете изпечения тарт да поизстине, но не прекалено дълго, за да не се втвърди карамела. Ако карамелът се е втвърдил, затоплете формата на котлона леко и тогава обърнете сладкиша. Поставете чиния или поднос върху формата и обърнете така, че формата да е отгоре. Потупайте и извадете сладкиша.
7. Гарнирайте тарт татен с топки крем.

Продукти

  • 250 г бутер тесто
  • 100 г захар
  • 50 г масло
  • 2 манго

За крема:

  • 120 г заквасена сметана
  • 1 лайм
  • настъргана кора
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 с.л. пудра захар

Свързани рецепти