Печените на скара круши придават уникален вкус на този класически френски десерт.

Продукти

  • 6 круши
  • 125 г захар
  • 1 пръмка канела
  • 1 звездичка анасон
  • 40 г безсолно масло (студено)
  • 2 с.л. тъмен ром или кафе
  • ½ ч.л. смлян джинджифил
  • ¼ ч.л. смлян бахар
  • 1 лист бутер тесто
  • 2 ч.л. олио
  • течна сметана

Начин на приготвяне:

  • 1. Разпалете барбекюто си и разпределете жаравата в кръг, да са получи огнен пръстен.
  • 2. Обелете крушите, отстранете дръжките им и ги разрежете на половинки. Издълбайте твърдата част със семките от вътрешността на всяка половинка. Намажете крушите с олио и ги поставете с издълбаната вътрешност надолу, като ги подредите над огнения пръстен от въглени, в кръг. Печете 5 минути, докато започнат да се карамелизират. Дръпнете ги от огъня. Дръжте затворено барбекюто.
  • 3. Поставете тиган върху директен огън и в него поставете пръчките канела и анасона. Изчакайте да отделят ароматите си и добавете захарта. Разбърквайте от време на време, докато тя се карамелизира и придобие тъмно златист цвят. Преместете тигана в зоната с индиректен огън и добавете маслото, рома, джинджифила и бахара. Разбъркайте внимателно и дръпнете от огъня. Отстранете пръчката канела и звездичката анасон. Дръжте барбекюто със затворен капак.
  • 4. Разточете тестото на тънък лист с дебелина 5 мм и диаметър около 24 см върху набрашнен плот, с помощта на точилка. По средата на листа тесто поставете тавичка (диаметър 20 см) и очертайте кръг от тестото около нея. Може да използвате и тиган.
  • 5. Изсипете карамела на дъното на тавичката и ги разстелете равномерно. Върху него подредете крушите, с вътрешността надолу. Върху крушите поставете тестото и го притиснете към тях. Поставете тавичката по средата на барбекюто (по средата на огнения пръстен) и печете с капак 25-30 минути.
  • 6. След като извадите сладкиша, оставете го за минута. След това го обърнете върху голяма чиния. Поднесете триъгълно парче от тарта, гарнирано с леко бита сметана.

Свързани рецепти

Виж всички