Тарт Татен с ананас
Рецепта от: Донал Скиан
Този тарт Татен има леко пикантен вкус заради анасона и лютата чушка в него. Кръгчетата ананас се подреждат върху карамелизирана захар и се покриват с разточено готово маслено тесто. Майсторството тук е след изпичане тартът да се обърне успешно в чиния за сервиране. Сочният ананас и златистият карамел са наистина неустоими!
Продукти
- 250 г бутер тесто
- 1 ананас
- 1 червена люта чушка
- 100 г захар
- 3 звездички анасон
- 3 с.л. портокалов ликьор
- 75 г масло
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете ананаса, като отстраните и черните точки по повърхността му. След това нарежете половината от него на полукръгчета с дебелина 2-3 мм.
- 2. Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете кръг от него, една идея по-голям от тиган с диаметър 30 см. Поставете изрязания кръг тесто в хладилник, докато приготвяте ананаса.
- 3. В тиган с огнеупорна дръжка разтопете захарта на бавен огън заедно със звездичките анасон. Щом се образува тъмно златист карамел, подредете парчетата ананас върху него, като ги застъпвате леко. Поръсете с нарязаната на много ситно люта чушка и кубчета масло. Добавете портокаловия ликьор и разклатете тигана.
- 4. Надупчете тестото с вилица, на много места. Поставете го внимателно върху задушения ананас. Поставете тигана в предварително загрята фурна на 190 градуса и печете сладкиша 20-25 минути.
- 5. След като тарта изстине в тигана за 5 минути, поставете чиния или поднос в него и го обърнете, за да излезе тарта.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Джейми Оливър
Флапджак
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадов сладкиш без яйца
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Рудолф ван Веен
Бухти с ванилов сос
Рецепти Рудолф ван Веен
Лесен щрудел с череши
Рецепти Надия Хюсеин
Еклерово руло
Рецепти Донал Скиан
Сладкиш с тропически плодове и кокос
Рецепти Донал Скиан
Брауни с жасминов чай