Този тарт Татен има леко пикантен вкус заради анасона и лютата чушка в него. Кръгчетата ананас се подреждат върху карамелизирана захар и се покриват с разточено готово маслено тесто. Майсторството тук е след изпичане тартът да се обърне успешно в чиния за сервиране. Сочният ананас и златистият карамел са наистина неустоими!

Продукти

  • 250 г бутер тесто
  • 1 ананас
  • 1 червена люта чушка
  • 100 г захар
  • 3 звездички анасон
  • 3 с.л. портокалов ликьор
  • 75 г масло

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете ананаса, като отстраните и черните точки по повърхността му. След това нарежете половината от него на полукръгчета с дебелина 2-3 мм.
  • 2. Разточете тестото върху набрашнен плот и изрежете кръг от него, една идея по-голям от тиган с диаметър 30 см. Поставете изрязания кръг тесто в хладилник, докато приготвяте ананаса.
  • 3. В тиган с огнеупорна дръжка разтопете захарта на бавен огън заедно със звездичките анасон. Щом се образува тъмно златист карамел, подредете парчетата ананас върху него, като ги застъпвате леко. Поръсете с нарязаната на много ситно люта чушка и кубчета масло. Добавете портокаловия ликьор и разклатете тигана.
  • 4. Надупчете тестото с вилица, на много места. Поставете го внимателно върху задушения ананас. Поставете тигана в предварително загрята фурна на 190 градуса и печете сладкиша 20-25 минути.
  • 5. След като тарта изстине в тигана за 5 минути, поставете чиния или поднос в него и го обърнете, за да излезе тарта.

Свързани рецепти

Виж всички