Тарт Татен
Рецепта от: Мери Бери
1. За карамела сипете 175 г захар и 6 с.л. вода в съд от неръждаема стомана и загрейте на слаб огън. Разбъркайте с помощта на силиконова шпатула докато захарта се разтопи. След това усилете огъня и оставете сместа да ври, докато се образува златист карамел. Пресипете веднага карамела в кръгла форма (диаметър 23 см) и го разстелете равномерно с поклащане на формата.
2. Обелете зелената ябълка и я нарежете на малки кубчета. Сложете ги в касерола заедно с 2 с.л. захар и 2 с.л. вода. Захлупете и гответе 5-10 минути, докато ябълките омекнат и се образува каша. Дръпнете от котлона и ги намачкайте.
3. Намажете стените на формата с масло. Върху карамела подредете обелените и нарязани на резени четири ябълки във формата на ветрило, като започнете реденето отвън навътре. Върху тях изсипете пюрето от ябълка.
4. Поставете бутер тестото върху плота и върху него поставете формата. Изрежете кръг с 2 см по-широк от формата. Поставете тестото върху ябълките като подвиете краищата му навътре. По средата на сладкиша направете кръстче с помощта на нож, за да излиза парата при печенето.
5. Печете тарта в предваритено загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 30 минути. След като изстине за 5 минути, поставете голяма чиния върху формата и обърнете тарта.
Продукти
- 175 г захар
- 1 зелена ябълка
- 2 с.л. захар
- 4 големи ябълки
- 375 г многолистно тесто
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене