Тарт със сирене, домати и босилек
1. За тестото сипете брашното в купа и добавете щипка сол. Разбъркайте. Добавте маслото със стайна температура, нарязано на парченца. С пръсти смесете продуктите добре до получаването на трохи. След това добавете половин предварително разбито яйце и омесете тестото. Ако е необходимо добавете и останалото яйце. Щом се оформи хомогенно тесто, увийте го в прозрачно фолио, като го сплескате и го поставете в хладилник за 30-40 минути.
2. Разрежете доматите на половинки и ги подредете в тава с вътрешността нагоре. Поръсете със захар, зехтин и сол и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
3. Разточете охладеното тесто между два листа фолио максимално тънко. Отстранете горния слой фолио и прехвърлете тестото в плитка форма с нагънати стени. Хубаво притиснете тестото към дъното и стените, като отстраните излишното по ръба. Поставете лист хартия за печене върху тестото и върху него изсипете зърна боб или ориз за тежест. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-23 минути.
4. Обелете лука и го нарежете на много ситно. Разтопете маслото в тенджерка и запържете лука за 10 минути, до омекване и карамелизиране.
5. В купа разбийте яйцата. Добавете сметаната и разбъркайте. Добавете нарязаните на ситно листа босилек, овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.
6. Отстранете хартията със зърната от запеченото тесто. Поставете формата в по-голяма тава за повече стабилност. На дъното разстелете карамелизирания лук. Върху него разпределете 2/3 от настърганото сирене чедър. Подредете печените домати с вътрешността нагоре. Залейте с течната смес и отгоре разпределете останалото настъргано сирене. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути.
7. След изпичане оставете тарта да изстине поне 10-15 минути. Нарежете на триъгълни парчета.

Продукти

  • За тестото:200 г брашно 100 г масло щипка сол 1 яйцеЗа плънката:10 узрели домата 2 с.л. зехтин 0.5 ч.л. захар сол и черен пипер 25 г масло 1 глава лук 2 яйца 200 мл течна сметана 2 с.л. нарязан босилек 150 г сирене чедър

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички