Тарт с ванилов крем

Основата за този тарт е от бадемово брашно, масло и портокалова кора, а пълнежът е идеално гладък ванилов крем. Направете 1 голям тарт или няколко по-малки.

Продукти

  • За основата:
  • 180 г захар
  • 1 ч.ч. бадемово брашно
  • 1 ¾ ч.ч. брашно
  • 1/8 ч.л. сол
  • ½ портокал, настъргана кора
  • 200 г безсолно масло (студено)
  • 2 яйца размер М
  • За крема:
  • 3 яйца размер L
  • 2 ч.л. ванилова паста
  • 3 с.л. захар
  • 2 ч.ч. пълномаслена течна сметана
  • 3 с.л. прясно мляко
  • прясно настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:

  • 1. За основата сипете захарта, бадемовото брашно, брашното, солта, фино настърганата портокалова кора и студеното масло, нарязано на малки кубчета в кухненски робот и пулсирайте, докато се получи смес с пясъчна структура. Добавете 1 яйце и пулсирайте за кратко.
  • 2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете леко, колкото да образува топка. Оформете на диск с дебелина 2 см, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
  • 3. Разточете тестото върху набрашнена повърхност или върху хартия за печене с дебелина 4 мм. Прехвърлете в голяма форма с падащо дъно (диаметър 25 см) или в малки формички с падащо дъно (диаметър 10 см). Напаснете тестото добре по дъното и стените и изрежете излишното по краищата. Надупчете тестото с вилица по цялата повърхност. Поставете ги във фризер за 20 минути. След това поставете формата в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) и печете 20 минути. Веднага след изваждане намажете основата с предварително разбито яйце и оставете да изстине напълно.
  • 4. За крема разбийте в купа яйцата с млякото и захарта, с помощта на тел. Добавете сметаната и ванилията и разбийте отново, до хомогенност.
  • 5. Напълнете формата или формите с крем. Печете тарта 1 час на 90-100 градуса. Поръсете изпечените тартове с прясно настъргано индийско орехче и оставете да изстинат напълно.

Свързани рецепти

Виж всички