1. За тестото смесете в блендер или кухненски робот брашното, маслото, семките, захарта и солта. Добавете студената вода малко по малко, като разбърквате. Щом продуктите образуват хомогенна смес, изсипете ги върху плота. Леко омсете тестото и го оформете на топка. Поставете го в хладилник за 15 минути.
2. Намачкайте студената сварен тиква. Разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно,к ато след всяко разбивате. Добавете намачканата тиква и предварително фино смлените фъстъци. Разбийте отново. Добавете фъстъченото масло, канелата и нарязания бял шоколад. Разбийте до хомогенност.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Прехвърлете го в плитка форма с подвижно дъно и го напаснете по дъното и стените и. Излишното тесто изрежете. Изсипете пълнежа във формата и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. Оставете пая да се изстине добре.
4. За карамеления сос сипете захарта на порции в дълбок съд с дълга дръжка. Щом захарта се разтопи до тъмен карамел, добавете печените, солени тиквени семки /от тези с тънка обвивка/ и разбъркайте, за да се овъргалят добре в карамела. Добавете кондензираното мляко, но имиайте предвид, че то ще закипи силно. Щом сместа се успокои, дръпнете от огъня.
5. За соса с рикота разбийте сметана и рикотата в купа с помощта на тел. добавете захарта и разбийте отново. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и фино настърганата лимонова кора. Разбъркайте и поставете купата в хладилник за 20 минути.
6. Нарежете охладения пай на триъгълни парчета. на дъното на всяка чиния разстелете тънък слой карамелен сос. Върхун его поставете парчето пай. Гарнирайте с топка сос с рикота. Украсете с листа мента и поръсете леко с пудра захар.

Продукти

  • За тестото:225 г брашно щипка сол 110 г масло 2 с.л. захар 2 с.л. сурови белени слънчогледови семки 8 с.л. леденостудена водаЗа пълнежа:100 г варена тиква 50 г бял шоколад 500 г масло 200 г захар 100 г брашно 4 яйца 1 с.л. фъстъчено масло 500 г смлени фъстъциЗа карамеления сос:200 г захар 100 г солени тиквени семки 500 мл кондензирано млякоЗа соса с рикота:200 мл течна сметана 100 г рикота 1 с.л. захар 1 шушулка ванилия 1 ч.л. настъргана лимонова кораДопълнително:0.5 връзка мента пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички