Тарт с шоколадов фондан
Рецепта от: Мери Бери
1. За тестото сипете в купа или кухненски робот брашното, пудрата захар и нарязаното на маки кубчета студено масло. Разбъркайте до образуването на маслени трохи. След това добавете жълтъка и студената вода. Разбъркайте до получаването на тесто.
2. Извадете тестото върху набрашнен плот и го оформете на плосък диск. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути. След това разточете тестото върху набрашнен плот в кръг, малко по-голума от форма за тарта с диаметър 23 см. Дебелината на тестото трябва да е около 5 см. Прехвърлете във формата и напаснете по дъното и стените на формата, като притискате добре. Изрежете излишното тесто по краищата. Поставете формата с тестото в хладилник за 15 минути. След това надупчете тестото по дънъто с вилица и поставете лист хартия за печене върху него. Върху хартията изсипете сухи макарони. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (180 градуса с вентилатор) 10 минути. Махнете хартията за печене и макароните и печете о ще 5-7 минути, до бледозлатист цвят.
3. За пълнежа разтопете маслото в касеролка заедно с начупения или нарязан шоколад. Бъркайте докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Дръпнете от огъня и добавете брашното и захарта. Разбъркайте. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате.
4. Изсипете пълнежа върху основата и печете тарта 10-12 минути на 180 градуса с вентилатор. След изваждане пълнежът трябва да се поклаща леко при разтръскване. Оставете тарта да се охлади. Поръсете с пудра захар и поднесете. Може да сервирате тарта и топъл, гарниран с пресни ягоди и леко разбита сметана.
Продукти
- За тестото:
- 100 г брашно
- 50 г пудра захар
- 50 г студено масло
- 1 голямо яйце от свободно отглеждани кокошки
- 1 с.л. леденостудена вода
- За пълнежа:
- 100 г масло
- 150 г натурален шоколад
- 150 г светлокафява захар
- 75 г брашно
- 6 яйца от свободно отглеждани кокошки (размер М)
- Допълнително:
- пудра захар
- ягоди
- пълномаслена течна сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене