Тарт с меласа

Тарт с меласа

Начин на приготвяне:

1. за тестото сложете брашното, нарязаното на кубчета студено масло, захарта и яйцето в блендер или кухненски робот и разбивайте малко по малко до получаването на влажни трохи. Ако е необходимо, добавете няколко капки студено прясно мляко или вода. Извадете тестото върху набрашнен плот и го омесете. Разточете го тънко, навийте го на точилката и го прехвърлете в предварително намаслена форма за пай. Откъснете парче тесто, потопете го в брашно и с него притиснете хубаво тестото по стените на формата. Изрежете излишното тесто. Поставете формата с тестото в хладилник за 20-30 минути.
2. Поставете изрязан кръг от хартия за печене върху тестото и изсипете ориз или зърна боб. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути. Извадете тестото, отстранете зърната и хартията и намажете тестото добре с предварително разбито яйце. Печете още 5 минути.
3. За пълнежа сипете златния сироп (или меласа, или мед) в тенджерка и го разтопете на слаб огън. Щом стане течен, добавете фино настърганата лимонова кора, джинджифила и хлебните трохи. Разбъркайте добре и дрпънете от огъня. 
4. Изсипете пълнежа върху тестото и печете тарта 30 минути на 180 градуса.
5. За яйчения крем сипете млякото в тенджерка и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Дръпнете от огъня точно преди да заври.
6. В купа разбийте яйцата със захарта. Добавте горещото мляко на тънка струйка като разбивате непрекъснато. Пресипете сместа в тенджерката и гответе на умерен огън в продължение на 5 минути при непрекъснато разбъркване, докато кремът се сгъсти. Пресипете крема в каничка.
7. Поднесете тригълно парче от тарта с меласа, гарнирано с яйчен крем.

Продукти

За тестото:

  • 225 г брашно
  • 100 г масло
  • 25 г захар
  • 1 яйце
  • 1 яйце за намазване

За пълнежа:

  • 800 г златен сироп
  • 250 г пресни хлебни трохи
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 лимон
  • настъргана кора

За яйчения крем:

  • 6 жълтъка
  • 125 г захар
  • 400 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия

Свързани рецепти