Тарт с малини и ягоди
Рецепта от: Марта Стюарт
Продуктите за тестото ще ви стигнат да направите два тарта, затова замразете половината тесто за друг път. Към крема за тарта се добавя желатин и бита сметана. А отгоре се подрежда голяма купчина от пресни плодове!
Продукти
- За тестото:
- 2 1/2 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч. захар
- щипка сол
- 220 г безсолно масло
- 1/4 ч.ч. студена вода
- 3 жълтъка
- За крема:
- 1/4 ч.л. желатин
- 1/2 ч.ч. захар
- 3 с.л. брашно
- 2 с.л. царевично нишесте
- 1/4 ч.л. сол
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 2 яйца
- 1/2 портокал, настъргана кора
- 1 шушулка ванилия
- 1 ч.л. масло
- 1/4 ч.ч. пълномаслена течна сметана
- Допълнително:
- 800 г малини
- 800 г ягоди
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете брашното, захарта, солта и нарязаното на кубчета студено масло в кухненски робот. Пулсирайте сместа 10 секунди, до получаването на маслени трохи. Добавете рледварително разбитите жълтъци по време на разбиването, а след това и студената вода. Разбърквайте 30 секунди. Ако е необходимо, добавете още малко вода, за да се оформи тесто. Извадете тестото върху леко набрашнен плот и го доомесете леко. След това го разделете на две равни части. Оформете всяка част на плосък диск и увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 2 часа.
- 2. Разточете единия диск тесто* върху леко набрашнена повърхност на кръг с диаметър 33 см. Прехвърлете тестото с помощта на точилката в плитка форма за тарт (диаметър 23 см) и го притиснете внимателно по дъното и стените и. Излишното тесто по краищата изрежете. Поставете формата с тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете във фризера за 1 час.
- 3. Върху замръзналото тесто поставете лист хартия за печене и върху нея изсипете сурови бобени зърна. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 170 20-25 минути. След това отстранете хартията и бобените зърна и печете още 10-15 минути. Оставете тестото да изстине.
- 4. За крема залейте желатина с малко вода и оставете да набъбне за 10-15 минути. В средно голяма касерола сипете брашното, нишестето, захарта и солта и разбъркайте. В купичка разбийте яйцата с прясното мляко и ги добавете към сухите съставки, като разбърквате. Загрейте сместа на умерен огън. Добавете нарязаното на кубчета масло, фино настърганата портокалова кора и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Бъркайте сместа, докато заври. Гответе 1 минута и дръпнете от огъня. Добавете набъбналия желатин, докато сместа е още топла и разбъркайте. Пресипете крема в купа и покрейте с прозрачно фолио. Охладете в хладилник за 2 часа.
- 5. Разбийте сметаната и я охладете. Разбъркайте охладения крем и добавете към него битата сметана на няколко порции, като разбърквате с помощта на шпатула.
- 6. Изсипете крема върху изпечената основа на тарта и го загладете. Охладете тарта в хладилник за 2 часа, а след това го украсете с малини и ягоди.
- *Другият диск тесто използвайте, за да приготвите "Тарталети с лимонов крем и целувки" или го замразете.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Тарт с желирани плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Плодов тарт със скир
Рецепти Стоян и Лора
Пай с мляко и ориз
Рецепти Стоян и Лора
Пай с извара
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадов чийзкейк без печене
Рецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"