Това е рецепта за нежен тарт с  малини, които могат да бъдат заменени и от друг вид сезонни дребни плодове. Тестото за основата, както и крема са от брашно, смлени бадеми, яйца и масло.

Продукти

  • За тестото:
  • 150 г меко масло
  • 2 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 240 г брашно
  • 75 г фино смлени бадеми
  • 90 г захар
  • щипка сол
  • За франджипана:
  • 200 г фино смлени бадеми
  • 200 г меко масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. тъмен ром
  • Допълнително:
  • 1 бурканче сладко от малини
  • 250 г малини

Начин на приготвяне:

  • 1. Разбийте маслото със захарта в голяма купа, до пухкавост. Добавете яйцата, брашното, солта, смлените бадеми и разбъркайте всичко с ръце, докато се образува тесто без бучки. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 2 часа.
  • 2. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръгла форма. Навийте разточеното тесто върху точилката и го пренесете във форма с подвижно дъно за тарт (диаметър 26 см). Притиснете по дъното и стените и изрежете излишното тесто. Поставете формата с тестото в хладилник.
  • 3. За бадемовия пълнеж разбийте маслото с миксер. Добавете захарта и разбийте. След това добавете смлените бадеми и брашното и разбийте до хомогенност. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко. Накрая добавете ром и разбъркайте.
  • 4. Намажете основата за тарта с качествено сладко от малини. Върху него изсипете франджипана, лъжица по лъжица. Разстелете равномерно пълнежа. Подредете малините в кръг, като ги натиснете надолу в пълнежа. Печете тарта в предваритено загрята фурна на 180 градуса 45 минути. Оставете тарта да изстине вътре във фурната 30 минути.
  • 5. Извадете тарта от формата и нарежете на триъгълни парчета.

Свързани рецепти

Виж всички