Тарт с лимонов крем и целувки
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. За основата на тарта сипете в купа нарязаното на кубчета масло, пудрата захар, солта и бадемовото брашно. Разбийте с помощта на миксер до получаването на гладка и пухкава смес. Добавете яйцето и разбийте отново. Накрая добавете брашното и разбийте до хомогенност.
2. Извадете тестото върху лист прозрачно фолио и го увийте в него, като го сплескате във формата на диск. Поставете в хладилник за 30 минути.
3. Извадете тестото и го разточете върху набрашнен плот с дебелина 3 мм. Навийте тестото върху точилката и го прехвърлете в плитка форма с подвижно дъно. Напаснете тестото по дъното и стените на формата и отстранете излишното тесто по краищата с помощта на шпатула. Надупчете тестото на дъното с вилица. Поставете лист хартия за печене и върху него изсипете зърна сурво нахут. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути.
4. За лимоновия крем в голяма стъклена купа сипете яйцата, захарта, лимоновия сок и нарязаното на кубчета масло. Настържете фино и кората на лайм. Поставете купата на водна баня и разбърквайте непрекъснато в продължение на 30 минути, докато сместа се сгъсти. Дръпнете купата от водната баня. Накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. Изтискайте желатина и го добавете при топлия лимонов крем. Разбъркайте и след това пасирайте сместа.
5. Изсипете лимоновия крем върху изпечената и изстинала основа. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник докато кремът се стегне.
6. За италианския меренг сипете водата и захарта в тенджерка и ги загрейте до 118 градуса. В купа разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на сняг. Без да спирате разбиването, на тънка струйка сипете горещия сироп. Разбивайте докато се получи твърд сняг и сместа изстине. Прехвърлете меренга в пош с гладък накрайник.
7. Шприцовайте малки топчици, плътно една до друга, върху тарта. Обгорете целувките с газова горелка. Поръсете с фино настъргана лимонова кора.
Продукти
- За основата:
- 125 г безсолно масло, на стайна температура
- 75 г пудра захар
- 1 яйце размер S
- 2 г фина сол
- 25 г бадемово брашно
- За лимоновия крем:
- 150 г лимонов сок
- 225 г захар
- 150 г безсолно масло
- 4 яйца размер L
- 3 листа желатин
- За целувките:
- 3 белтъка размер L
- 200 г захар
- 75 мл вода
- 1 лайм
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни