Тарт с круши и бри

Тарт с круши и бри

Начин на приготвяне:

1. Изсипете брашното на плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и сложете останалите продукти в него. Постепенно смесете продуктите и омесете гладко тесто. Сплескайте леко топката тесто и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Намажете с масло плитка форма. Разточете тестото, може по-дебело. Напаснете тестото във формата, като оставите повече тесто по стените. Намокрете четка с вода и намажете краищата на тарта. След това оформете борд, като с един пръст притискате тестото по стената, а с друг пръст, до него, избутвате тестото надолу. Надупчете тестото по дъното на формата с помощта на вилица.
3. Обелете и разрежете крушите на четвъртинки. Почистете ги от семки и ги нарежете на тънки филийки. Подредете крушите под формата на ветрило върху тестото. /Ако крушите са по-сочни, първо поръсете дъното на тарта с галета./ Нарежете сиренето бри на парчета и ги подредете върху крушите.
4. В купа разбийте жълтъците и яйцето. Добавете сметаната и прясното мляко. Овкусете с орехово масло.
5. Излейте сместа върху крушите и сиренето. Подредете целите орехови ядки най-отгоре. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
6. Изпеченият и леко поизстинал тарт поставете върху голяма чиния. Поръсете с мед.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 200 г масло
  • 160 мл студена вода
  • 1 яйце
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 1 яйце
  • 3 жълтъка
  • 125 мл сметана
  • 125 мл прясно мляко
  • 1 с.л. орехово масло
  • 350 г сирене Бри
  • 4 круши
  • 100 г орехи
  • 2 с.л. течен мед

Свързани рецепти