Тарт с карамелизирани тиквички и бекон
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За тестото сипете брашното, солта и нарязаното на кубчета масло в купа или в кухненски робот. Разбъркайте до получаването на маслени трохи. Добавете жълтъка и водата и разбъркайте за кратко,д окато се оформи топка тесто. Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност и оформете диск. Увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 2 часа.
2. Разточете тестото с дебелина 2 мм между два листа хартия запечене. Поръсете точилката и разточеното тесто с малко брашно. Навийте го върху точилката и го прехвърлете в плитка форма за тарт с подвижно дъно (диаметър 23 см). Притиснете леко към дъното и стените на формата. Отстранете излишното тесто по краищата с острието на нож. Надупчете тестото с вилица. Постелете лист хартия за печене и върху него изсипете зърна ориз или боб за т.нар. "сляпо печене". Поставете формата с тестото в по-голяма тава и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 5-10 минути, до бледо златисто.
3. За пълнежа загрейте леко зехтина и запържете в него нарязания на тънки полумесеци лук. Нарежете бекона на кубчета (без кожата) и го добавете в тигана. Гответе 5-6 минути. Добавете нарязаните на тънки кръгчета небелени тиквички. Поръсете с листенцата мащерка и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и гответе 2 минути.
4. В купа разбийте яйцата и добавете сметаната. Разбъркайте. Овкусете с индийско орехче.
5. Изсипете пълнежа от тиквички и бекон върху леко изстиналото изпечено тесто и го разпределете равномерно. Поставете тавата с формата във фурната, изтеглете решетката напред и залейте със сместа от яйца и сметана, тя трябва да достига малко под ръба на тарта. Печете на 180 градуса 20-25 минути.
Продукти
- За масленото тесто:
- 125 г студено масло
- 250 г брашно
- 1 жълтък
- 1/4 ч.ч. студена вода
- щипка сол
- За пълнежа:
- 200 г бекон
- 1/2 глава лук
- 2 тъмнозелени тиквички
- 3 стръка мащрека
- 4 яйца
- 300 мл пълномаслена течна сметана
- 1 с.л. зехтин
- щипка индийско орехче
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад
Рецепти Рудолф ван Веен
Сладка пица с плодове