Тарт с карамелизиран лук, домати и аншоа
Рецепта от: Лука Чиано
Един прекрасен солен тарт, подходящ за летните дни. Основата е от готово маслено тесто, а пълнежът от филенца аншоа, карамелизиран лук, рикота, маслини и разноцветни чери доматчета.
Продукти
- 350 г маслено тесто
- 4 глави лук
- 50 г захар
- 2 с.л. балсамов оцет
- 180 г червени чери доматчета
- 180 г жълти чери доматчета
- 6 филенца аншоа в зехтин
- 500 г биволска рикота
- 100 г биволско сирене Фета
- 100 г маслини Каламата без костилки
- 30 г безсолно масло
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- бейби листа босилек
Начин на приготвяне:
- 1. За карамелизирания лук обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган заедно с 2 с.л. зехтин. Сложете лука, добавете щипка сол и гответе на умерен огън 5 минути. Добавете захарта, разбъркайте и поставете капак. Гответе 8-10 минути, докато лукът омекне напълно и се карамелизира. Поръсете с балсамов оцет и задушете за още 5 минути.
- 2. Намажете с масло дъното и стените на плитка керамична форма с масло. Поръсете с брашно, като изтръскате излишното. Разстелете тестото във формата с дебелина 2-3 мм. Надупчете тестото с вилица.
- 3. Върху тестото подредете филенцата аншоа. Върху тях изсипете изстиналия карамелизиран лук и го разстелете равномерно. В купа намачкайте рикотата заедно с 3 с.л. зехтин. Разстелете я равномерно върху лука.
- 4. Върху рикотата подредете плътно едни до други и изправени чери доматчета – жълти и червени и маслини без костилки, като ги редувате. Поръсете със сол и малко зехтин. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
- 5. Поръсете тарта с натрошено фета сирене, тънка струйка балсамов оцет и зехтин. Поръсете листаенца босилек и прясно смлян черен пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Корона с шунка и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Солени мъфини
Рецепти Марк Мориарти
Киш "Лорен"
Рецепти Рудолф ван Веен
Рибни кексчета
Рецепти Мери Бери
Скромен пай със зеленчуци и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Гюзлеме с картофи и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Топли палачинки с плънка от гъби
Рецепти Марк Мориарти
Бутерки със сушени домати, маслини и каперси
Рецепти Мери Бери
Киш с праз
Рецепти Рудолф ван Веен
Киш "Лорен"