Един прекрасен солен тарт, подходящ за летните дни. Основата е от готово маслено тесто, а пълнежът от филенца аншоа, карамелизиран лук, рикота, маслини и разноцветни чери доматчета.

Продукти

  • 350 г маслено тесто
  • 4 глави лук
  • 50 г захар
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 180 г червени чери доматчета
  • 180 г жълти чери доматчета
  • 6 филенца аншоа в зехтин
  • 500 г биволска рикота
  • 100 г биволско сирене Фета
  • 100 г маслини Каламата без костилки
  • 30 г безсолно масло
  • 3 с.л. зехтин екстра върджин
  • бейби листа босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. За карамелизирания лук обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разтопете маслото в дълбок тиган заедно с 2 с.л. зехтин. Сложете лука, добавете щипка сол и гответе на умерен огън 5 минути. Добавете захарта, разбъркайте и поставете капак. Гответе 8-10 минути, докато лукът омекне напълно и се карамелизира. Поръсете с балсамов оцет и задушете за още 5 минути.
  • 2. Намажете с масло дъното и стените на плитка керамична форма с масло. Поръсете с брашно, като изтръскате излишното. Разстелете тестото във формата с дебелина 2-3 мм. Надупчете тестото с вилица.
  • 3. Върху тестото подредете филенцата аншоа. Върху тях изсипете изстиналия карамелизиран лук и го разстелете равномерно. В купа намачкайте рикотата заедно с 3 с.л. зехтин. Разстелете я равномерно върху лука.
  • 4. Върху рикотата подредете плътно едни до други и изправени чери доматчета – жълти и червени и маслини без костилки, като ги редувате. Поръсете със сол и малко зехтин. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
  • 5. Поръсете тарта с натрошено фета сирене, тънка струйка балсамов оцет и зехтин. Поръсете листаенца босилек и прясно смлян черен пипер.

Свързани рецепти

Виж всички