Класически тарт със сладко от джинджифил, златен сироп и кокосови стърготини - истинско изкушение!

Продукти

  • 225 г брашно
  • ¼ ч.л. сол
  • 110 г студено масло
  • 1-2 с.л. студена вода
  • За пълнежа:
  • 175 г хлебни трохи
  • 100 г кокосови стърготини
  • 3 парчета джинджифил от сладко
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 700 г златен сироп
  • 3 с.л. сироп от сладкото от джинджифил
  • 1 ½ с.л. лимонов сок
  • ½ ч.л. смлян джинджифил
  • Допълнително:
  • запечени кокосови люспи
  • заквасена сметана

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете брашното в купа и добавете нарязаното на кубчета студено масло. С пръсти претрийте сместа, за да се получат маслени трохи. Добавете сол и студена вода и разбъркайте, с ръце. Омесете докато се оформи тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и го месете с натиск няколко минути. Оформете тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.
  • 2. Разточете тестото върху набрашнен плот. Прехвърлете тестото във форма за тарт с вълнообразни стени (диаметър 23 см, височина 4 см) и го притиснете по дъното и стените. Върху тестото поставете лист хартия за печене, а върху него изсипете 2 шепи суров боб или нахут. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15 минути. Отстранете зърната и хартията и печете още 5-10 минути, на 160 градуса. Извадете тестото от фурната и го оставете да изстине. С помощта на белачка за зеленчуци отстранете излишното тесто по краищата на формата.
  • 3. В тенджерка сипете златния сироп, сиропа от сладкото от джинджифил, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Добавете нарязания джинджифил от сладко, както и смления. Разбъркайте сместа и загрейте докато кипне. Дръпнете от огъня.
  • 4. В купа сипете смлените хлебни трохи (от бял хляб) и кокосовите стърготини. Залейте ги с горещата смес със златен сироп и джинджифил. Разбъркайте.
  • 5. Изсипете пълнежа върху тестото и го изравнете. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 30 минути. Извадете от фурната и оставете сладкиша да изстине напълно. Поръсете с предварително запечени в сух тиган кокосови люспи. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете с лъжица леко разбита заквасена сметана.

Свързани рецепти

Виж всички