Тарт с домати, патладжани и извара
Рецепта от: Нина Бабич
1. В купата на миксера смесете двата вида брашно, пудрата захар, бакпулвера и сол.
2. Добавете маслото на три пъти.
3. Бъркайте сместа на висока скорост с широката приставка, докато не заприлича на влажен пясък.
4. Добавете едно по едно яйцата и бъркайте, докато не се смесят добре.
5. Добавете семената, отново разбъркайте, само колкото тестото да ги поеме.
6. Изсипете тестото върху фолио за свежо съхранение, оформете го като диск с дебелина около 2 см и го оставете да си почине.
7. Загрейте фурната на 160 градуса. Поставете тестото между 2 листа хартия за печене. Разточете го на лист с дебелина 3-4 мм. Охладете за 10 минути, леко да стегне.
8. Поставете охладеното тесто във форма за тарт с диаметър 28 см, отрежете с нож стърчащите краища. Ако ви се стори, че е омекнало, върнете го в хладилника за 5 минути. Печете около 16-18 минути, в зависимост от вашата фурна.
9. За конфито загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете доматите и отстранете семките. Обелете патладжана, нарежете го на шайби, посолете и оставете да престои 15 минути. Отцедете ги. Подредете зеленчуците в тава. Овкусете със сол и пипер. Залейте със зехтина. Печете 1 час. Извадете и охладете.
10. За плънката овкусете изварата със сол и черен пипер и оставете настрана. Нарежете доматите на шайби, оставете и тях настрана.
11. Върху охладената до стайна температура основа размажете с лъжица подправената извара. Подредете отцедените печени домати и патладжани. Отгоре подредете шайбите пресни домати. Нарежете и малко листа босилек и поръсете с тях тарта.
*Печете във фурна без вентилатор.
Продукти
- За тестото:
- 105 г ръжено брашно
- 115 г пълнозърнесто брашно
- 95 г пудра захар
- 10 г бакпулвер
- 8 г сол
- 105 г студено масло
- 2 големи яйца
- 30 г запечени слънчогледови семки
- 30 г запечени тиквени семки
- 30 г ленено семе
- 35 г запечен сусам
- 35 г маково семе
- За конфито:
- 4 домата
- 1 голям патладжан
- 400 г зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За плънката:
- 100 г извара
- 2 домата
- едра сол
- прясно смлян черен пипер
- листа босилек
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Зелен пастет
Рецепти Стоян и Лора
Мини пайове с карфиол и бекон
Рецепти Божана Кацарова
Моята рецепта за миш-маш
Рецепти Джейми Оливър
Брускети с гъби
Рецепти Ненад Великович
Камамбер със сушени плодове и прошуто
Рецепти Ненад Великович
Тапенада от маслини и лимон
Рецепти Ненад Великович
Мини пици от тортиля
Рецепти Ненад Великович
Пълнен сандвич със салса
Рецепти Ненад Великович
Рулца със сушени сливи и ементал
Рецепти Йоланта Делибозова - Йоли
Морски шишчета с шафран и чеснови крутони