1. В купата на миксера смесете двата вида брашно, пудрата захар, бакпулвера и сол. 


2. Добавете маслото на три пъти. 

3. Бъркайте сместа на висока скорост с широката приставка, докато не заприлича на влажен пясък. 

4. Добавете едно по едно яйцата и бъркайте, докато не се смесят добре. 

5. Добавете семената, отново разбъркайте, само колкото тестото да ги поеме. 

6. Изсипете тестото върху фолио за свежо съхранение, оформете го като диск с дебелина около 2 см и го оставете да си почине. 

7. Загрейте фурната на 160 градуса. Поставете тестото между 2 листа хартия за печене. Разточете го на лист с дебелина 3-4 мм. Охладете за 10 минути, леко да стегне. 

8. Поставете охладеното тесто във форма за тарт с диаметър 28 см, отрежете с нож стърчащите краища. Ако ви се стори, че е омекнало, върнете го в хладилника за 5 минути. Печете около 16-18 минути, в зависимост от вашата фурна. 

9. За конфито загрейте фурната на 220 градуса. Нарежете доматите и отстранете семките. Обелете патладжана, нарежете го на шайби, посолете и оставете да престои 15 минути. Отцедете ги. Подредете зеленчуците в тава. Овкусете със сол и пипер. Залейте със зехтина. Печете 1 час. Извадете и охладете.

10. За плънката овкусете изварата със сол и черен пипер и оставете настрана. Нарежете доматите на шайби, оставете и тях настрана. 

11. Върху охладената до стайна температура основа размажете с лъжица подправената извара. Подредете отцедените печени домати и патладжани. Отгоре подредете шайбите пресни домати. Нарежете и малко листа босилек и поръсете с тях тарта.

*Печете във фурна без вентилатор.

Продукти

  • За тестото:
  • 105 г ръжено брашно
  • 115 г пълнозърнесто брашно
  • 95 г пудра захар
  • 10 г бакпулвер
  • 8 г сол
  • 105 г студено масло
  • 2 големи яйца
  • 30 г запечени слънчогледови семки
  • 30 г запечени тиквени семки
  • 30 г ленено семе
  • 35 г запечен сусам
  • 35 г маково семе
  • За конфито:
  • 4 домата
  • 1 голям патладжан
  • 400 г зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • За плънката:
  • 100 г извара
  • 2 домата
  • едра сол
  • прясно смлян черен пипер
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички