1. Направете сами тестото или използвайте купешко. Ако го приготвяте сами, използвайте тези указания - https://www.24kitchen.bg/recipe/iagodov-tart

2. За пълнежа намачкайте рикотата в купа, с помощта на вилица. Добавете 1 с.л. захар, фино настърганата лимонова кора, остърганата вътрешност на шушулката ванилия и яйцата. Разбъркайте до хомогенност.

3. Намажете с масло и поръсете с брашно правоъгълна форма с подвижно дъно за тарт (30х10 см). Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнен плот в правоъгълна форма, с дебелина 5 мм. Прехвърлете тестото във формата и с пръсти го притиснете добре към дъното и стените. Изрежете излишното тесто (може да го съхранявате до 3 дни във фризера). Надупчете с вилица тестото по дъното.

4. Изсипете пълнежа от рикота върху тестото и го разпределете равномерно.

5. В друга купа сипете боровинките и изтискайте сока на 1/2 лимон върху тях. Добавете останалата захар и леко намачкайте боровинките с вилица. Разбъркайте.

6. Изсипете 2/3 от боровинките върху пълнежа от рикота и ги разпределете равномерно. Печете тарта в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути. След това го оставете да изстине напълно във формата.

7. Внимателно извадете тарта от формата и го прехвърлете върху поднос. Разпределете равномерно останалите пресни боровинки. Нарежете на парчета.

Продукти

  • 300 г прясна рикота
  • 2 яйца
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1 шушулка ванилия
  • 75 г кафява захар
  • 300 г боровинки
  • 1/2 лимон, сок
  • 250 г маслено тесто

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички