Тарт Бурделу

Тарт Бурделу

Начин на приготвяне:

1. За тестото направете кладенче в брашното и сложете в него маслото, захарта и яйцето. Размесете продуктите с ръце и омесете бързо тестото. Увийте го в прозрачно фолио и го сплескайте. Поставете го в хладилник за 1/2 час.
2. В блендер смелете бадемите и захарта. След това добавете и яйцето и маслото.
3. Намажете с масло хубаво, особено по стените, форма за тарта с подвижно дъно. Разточете студеното тесто тънко. Навийте го върху точилката и го прехвърлете върху формата. Напаснете го хубаво, а излишното тесто по краия завийте навътре така, че краищата да станат по-плътни. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица. Изсипете бадемовия пълнеж и го загладете. Изпечете тартата на 170 градуса за 15 минути.
4. Обелете крушите, разрежете ги наполовина и издълбайте семките им. Нарежете всяка половина на тънки филийки - 3-4 мм., без да ги разделяте. Наредете половинките круши върху изпечения бадемов пълнеж и ги притиснете леко една към друга.
5. В купа смесете сметаната, яйцето, захарта и вътрешността на шушулката ванилия. Разбъркайте хубаво и изсипете сместа върху крушите. Изпечете тартата на 170 градуса за 45 минути.
6. Загрейте кайсиевия конфитюр с водата и прецедете сместа от по-големи парченца. С четчица нанесете сместа върху тартата. Поръсете по краищата на тартата предварително леко запечени филирани бадеми и поръсете с пудра захар. Извадете тартата с дъното и я поставете върху поднос.

Продукти

За тестото:

  • 150 г брашно
  • 100 г масло
  • 75 г захар
  • 1 яйце

За бадемовия пълнеж:

  • 100 г белени бадеми
  • 100 г захар
  • 40 г меко масло
  • 1 яйце

За пълнежа:

  • 3 круши
  • 1 шушулка ванилия
  • 125 мл течна сметана
  • 1 яйце
  • 20 г захар

За гарниране:

  • 30 г филирани бадеми
  • 3 с.л. кайсиев конфитюр
  • 3 с.л. вода
  • 50 г пудра захар

Свързани рецепти