Тъмен шоколадов кекс

Тъмен шоколадов кекс

Начин на приготвяне:

1. За глазурата сипете в тенджерка водата, кокосовото масло, кафявата захар, какаото и разтворимото кафе. Разбъркайте и оставете сместа да заври.
2. Дръпнете от огъня и добавете предварително нарязания шоколад. разклатете тенджерката, след това разбъркайте докато сместа стане гладка и лъскава. Оставете да изстине.
3. За тестото смесете в купа, брашното, содата, солта, разтворимото кафе и какаото. В друга купа сипете горещата вода, добавете кокосовото масло и разбъркайте докато то се разтопи. Добавете захарта и оцета. Разбъркайте.
4. Добавете течните съставки към сухите, като ги сипвате внимателно. Разбъркайте до гладкост - сместа се получава полутечна. Намаслете форма с пружина /диаметър 20 см/ и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. Оставете кекса да се охлади във формата, след това го прехвърлете върху поднос.
5. Полейте кекса с глазурата. След това, с помощта на палетен нож, разнесете глазурата по ръбовете. Накрая поръсете с розов цвят и нарязани ядки шам-фъстък.

Продукти

  • 225 г брашно
  • 1.5 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 1.5 ч.л. разтворимо кафе
  • 75 г какао
  • 300 г мека кафява захар
  • 375 мл гореща вода
  • 75 г кокосово масло
  • 1.5 ч.л. бял винен оцет
  • 1 с.л. сушен розов цвят
  • 1 с.л. нарязани ядки шам-фъстък

За глазурата:

  • 60 мл студена вода
  • 75 г кокосово масло
  • 50 г мека кафява захар
  • 1.5 ч.л. разтворимо кафе
  • 1.5 ч.л. какао
  • 150 г натурален шоколад (70% какао)

Свързани рецепти