Талята

Талята

Начин на приготвяне:

1. Загрейте силно грил-тиган. Полейте обилно T-bone стека /или стек от бут/ със зехтин от двете страни. На две места направете разрез в тлъстата му част. 
2. Поставете стека в горещия тиган, трябва да чуете силен цвърчащ звук. Пържете 2 минути, след това направете четвърт завъртане /от същата страна на стека/ и пържете още 2 минути.
3. Разрежете небелената глава чесън на две, по хоризонтал. Потъркайте я в месото, което се пържи, след това я сложете в тигана и я изпържете.
4. Обърнете стека и пържете 2 минути, завъртете на четвърт, за да се получат кръстосани линии от тигана и пържете още 2 минути. Поставете стека върху дъска да почине. След това го нарежете на парчета.
5. За салатата измийте и подсушете тиквичките. С белачка за зеленчуци оформете ленти от тях. Сложете ги в купа. Добавете към тях нарязаните на тънки филийки чесън, нарязаната на тънки лентички люта чушка /без семките/ и листата мента. Овкусете с оцет, зехтин и сол. Разбъркайте и натрошете сиренето. Разбъркайте добре.
6. Сервирайте върху дървена дъска - нарязаното месо, салатата от тиквички, печения чесън. Поръсете месото с тънка струйка зехтин и сол.

Продукти

  • 700 г T-bone стек
  • зехтин
  • 1 глава чесън

За салатата:

  • 3 тъмнозелени тиквички
  • 0.5 люта чушка
  • 1 с.л. бял винен оцет
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 20 листа мента
  • 60 г меко козе сирене

Свързани рецепти