Тако с говежди стек, печен лют сос и салца от царевица
Рецепта от: Нико Рейнолдс
Това е рецепта, с която да се насладите истински от готвенето на открито. Първо пригответе соса от печени зеленчуци и люти чушки, след това - салцата от печена царевица, червен лук и сирене. Накрая изпечете стековете и съчетайте всичко върху топли царевични тортили.
Продукти
- За лютия сос:
- 4 люти чушки Халапеньо
- 2 глави лук
- 1 глава чесън
- 3 домата
- 1 тъмнозелена тиквичка
- 1 голяма червена чушка
- За салцата:
- 2 кочана царевица
- 125 г сирене Фета
- шепа листа босилек
- шепа листа мента
- 1 глава червен лук
- 2 лайма, сок
- сол и черен пипер
- За стека:
- 3 говежди пържоли (контрафиле)
- морска сол
- 75 г безсолно масло
- 2-3 стръка мащерка
- Допълнително:
- малки царевични тортили
Начин на приготвяне:
- 1. Поставете цялата глава чесън върху парче алуминиево фолио, поръсете с малко зехтин и я увийте. Поставете върху загрята скара за 15 минути.
- 2. Изпечете чушката, тиквичката, доматите, целите глави лук и лютите чушки върху индиректен огън на скарата за 15 минути, като ги завъртате от всички страни. След това ги поставете в съд с капак за 10 минути. Обелете печените зеленчуци и ги нарежете на едро. Поставете ги в хаванче заедно с изтисканата вътрешност на скилидките печен чесън и счукайте всичко добре. Овкусете със сол и черен пипер.
- 3. За салцата обелете царевиците и ги изпечете от всички страни, за около 10 минути, върху скарата. След това изрежете зърната и ги сложете в купа. Добавете нарязания на много ситно червен лук, сока от лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Начупете сиренето и добавете нарязаните на едро листа босилек и мента. Разбъркайте отново.
- 4. Поръсете обилно със зехтин и сол стековете, от двете страни. Поставете ги върху директен огън и печете 4-6 минути от всяка страна. Може да проверите готовността на месото и с помощта на термометър – 52 градуса за средно изпечено и 71 градуса за добре изпечено месо. Прехвърлете изпечените стекове върху лист алуминиево фолио. Поръсете ги с кубчета масло и листенца мащерка. Завийте добре и оставете така 10 минути. След това наржете месото на филии.
- 5. Затоплете царевичните тортили за 15 секунди върху скарата. Най-отдолу разстелете слой пикантен сос от печени зеленчуци, върху него подредете месо, а най-отгоре – салца с царевица.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори