Това е рецепта, с която да се насладите истински от готвенето на открито. Първо пригответе соса от печени зеленчуци и люти чушки, след това - салцата от печена царевица, червен лук и сирене. Накрая изпечете стековете и съчетайте всичко върху топли царевични тортили.

Продукти

  • За лютия сос:
  • 4 люти чушки Халапеньо
  • 2 глави лук
  • 1 глава чесън
  • 3 домата
  • 1 тъмнозелена тиквичка
  • 1 голяма червена чушка
  • За салцата:
  • 2 кочана царевица
  • 125 г сирене Фета
  • шепа листа босилек
  • шепа листа мента
  • 1 глава червен лук
  • 2 лайма, сок
  • сол и черен пипер
  • За стека:
  • 3 говежди пържоли (контрафиле)
  • морска сол
  • 75 г безсолно масло
  • 2-3 стръка мащерка
  • Допълнително:
  • малки царевични тортили

Начин на приготвяне:

  • 1. Поставете цялата глава чесън върху парче алуминиево фолио, поръсете с малко зехтин и я увийте. Поставете върху загрята скара за 15 минути.
  • 2. Изпечете чушката, тиквичката, доматите, целите глави лук и лютите чушки върху индиректен огън на скарата за 15 минути, като ги завъртате от всички страни. След това ги поставете в съд с капак за 10 минути. Обелете печените зеленчуци и ги нарежете на едро. Поставете ги в хаванче заедно с изтисканата вътрешност на скилидките печен чесън и счукайте всичко добре. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 3. За салцата обелете царевиците и ги изпечете от всички страни, за около 10 минути, върху скарата. След това изрежете зърната и ги сложете в купа. Добавете нарязания на много ситно червен лук, сока от лайм, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Начупете сиренето и добавете нарязаните на едро листа босилек и мента. Разбъркайте отново.
  • 4. Поръсете обилно със зехтин и сол стековете, от двете страни. Поставете ги върху директен огън и печете 4-6 минути от всяка страна. Може да проверите готовността на месото и с помощта на термометър – 52 градуса за средно изпечено и 71 градуса за добре изпечено месо. Прехвърлете изпечените стекове върху лист алуминиево фолио. Поръсете ги с кубчета масло и листенца мащерка. Завийте добре и оставете така 10 минути. След това наржете месото на филии.
  • 5. Затоплете царевичните тортили за 15 секунди върху скарата. Най-отдолу разстелете слой пикантен сос от печени зеленчуци, върху него подредете месо, а най-отгоре – салца с царевица.

Свързани рецепти

Виж всички