Тажин с пилешко в рас ел ханут

Тажин с пилешко в рас ел ханут

Начин на приготвяне:

1. Разфасовайте пилето. Поставете частите на пилето върху парче хартия. Поръсете го със сол, черен пипер и с фалшивия шафран, който служи за оцветяване /в България е известен под името картам или шафранка - Carthamus tinctorius/. Хубаво втрийте боята в пилето. След това поръсете пилето с рас ел ханут* rо оваляйте в него.
2. Загрейте тажина на котлон.
Нарежете лука и чесъна на едро. Накъсайте листата на магданоза и кориандъра. Сипете малко зехтин в тажина и задушете лука, чесъна и зелените подправки за около 10 минути, като от време на време ги разбърквате.
3. Подредете месото върху задушените лук, чесън и подправки. Излейте водата и захлупете тажина. Щом яхнията заври, намалете огъня и оставете да къкри в продължение на 45 минути, като от време на време с лъжица поливате месото с бульон.
4. Обелете и нарежете на едри парчета гулията, ряпата и пащърнака. Добавете ги при пилето, като ги полеете с течност, с помощта на лъжица. Захлупете отново тажина и оставете яхнията за още 20 минути.
5. Нарежете на тънки дълги ленти вид марокански палачинки - ргаиф, които се продават в мароканските магазини. разпръснете лентите в голяма чиния и ги полейте със сос от яхнията. Върху тях подредете месо и зеленчуци и отново полейте обилно със сос.

* За да приготвите сами смес от подправки рас ел ханут запечете за 1 минута в сух тиган 2 с.л. семена кориандър семена, 2 с.л. канела, 2 с.л. бахар, 3 с.л. семена анасон плюс 1-2 зведички анасон, 2 с.л. смлян джинджифил, 2 супени лъжици кимион и по 1 с.л. бял и черен пипер. След това ги счукайте в хаванче. Добавете настъргано индийско орехче, листенца розмарин и 3 супени лъжици семена от фенел. Счукайте всичко на прах.





2 с.л. сминдух
2 с.л. куркума
1 с.л. семена кардамон

Продукти

  • 1 органично пиле
  • 3 с.л. рас ел ханут
  • 1 щипка фалшив шафран
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • 3 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 0.5 връзка магданоз
  • 0.5 връзка кориандър
  • 500 мл гореща вода
  • 4 корена пащърнак
  • 4 глави ряпа
  • 4 големи гулии
  • 2 бр. ргаиф

Свързани рецепти