Тажин с риба

Тажин с риба

Начин на приготвяне:

1. За чармулата нарежете на ситно лютата чушка, без семките. Нарежете листата кориандър и магданоз. Счукайте лютата чушка, кориандъра и магданоза в хаванче или ги смелете с блендер. Добавете подправките и настъргания чесън. Разбъркайте много добре.
2. За маринатата за рибата разбъркайте в купа 3 с.л. чармула с 2-3 с.л. зехтин и оцета. Овкусете със сол и бял пипер и разбъркайте. Нарежете рибата - филе от сьомга или друга риба с кожата, почистена от кости - на големи парчета. Поставете ги в маринатата и добре разбъркайте. Оставете рибата да престои 1 час в маринатата, в хладилник.
3. Обелете картофите и ги нарежете на филийки. Доматите и морковите също нарежете на кръгчета. чушките нарежете на едро.
4. В дълбока тенджера или тажин сипете 5-6 с.л. зехтин и запържете доматеното пюре за минута.  на дъното подредете филийките картофи, след това сложете кръгчета моркови, домати и чушки. Върху зеленчуците подредете парчетата риба, с кожата надолу. Разпръснете чери доматчетата, разрязани на половинки. добавете малко вода към маринатата, останала в купата и залейте с нея всичко в тенджерата, колкото да покрие зеленчуците, не и рибата.
5. Нарежете лимона на тънки филийки, отстранете семките и ги подредете върху рибата. Захлупете и варете ястието на слаб огън, до готовност, около час.
Поднесете с глазирани моркови и артишок по марокански.

Продукти

  • 600 г сьомга
  • 3 с.л. чармула
  • 1 с.л. зехтин
  • сол и бял пипер
  • 1 с.л. оцет
  • 5 картофа
  • 3 моркова
  • 3 домата
  • 2 чушки
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 0.5 лимон

За чармулата:

  • 1 люта чушка
  • 1 ч.л. настърган чесън
  • 1 връзка кориандър
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол и бял пипер