Тажин с риба
1. За чармулата нарежете на ситно лютата чушка, без семките. Нарежете листата кориандър и магданоз. Счукайте лютата чушка, кориандъра и магданоза в хаванче или ги смелете с блендер. Добавете подправките и настъргания чесън. Разбъркайте много добре.
2. За маринатата за рибата разбъркайте в купа 3 с.л. чармула с 2-3 с.л. зехтин и оцета. Овкусете със сол и бял пипер и разбъркайте. Нарежете рибата - филе от сьомга или друга риба с кожата, почистена от кости - на големи парчета. Поставете ги в маринатата и добре разбъркайте. Оставете рибата да престои 1 час в маринатата, в хладилник.
3. Обелете картофите и ги нарежете на филийки. Доматите и морковите също нарежете на кръгчета. чушките нарежете на едро.
4. В дълбока тенджера или тажин сипете 5-6 с.л. зехтин и запържете доматеното пюре за минута.  на дъното подредете филийките картофи, след това сложете кръгчета моркови, домати и чушки. Върху зеленчуците подредете парчетата риба, с кожата надолу. Разпръснете чери доматчетата, разрязани на половинки. добавете малко вода към маринатата, останала в купата и залейте с нея всичко в тенджерата, колкото да покрие зеленчуците, не и рибата.
5. Нарежете лимона на тънки филийки, отстранете семките и ги подредете върху рибата. Захлупете и варете ястието на слаб огън, до готовност, около час.
Поднесете с глазирани моркови и артишок по марокански.

Продукти

  • 600 г сьомга 3 с.л. чармула 1 с.л. зехтин сол и бял пипер 1 с.л. оцет 5 картофа 3 моркова 3 домата 2 чушки 2 с.л. доматено пюре 0.5 лимонЗа чармулата:1 люта чушка 1 ч.л. настърган чесън 1 връзка кориандър 1 връзка магданоз 1 ч.л. смлян кимион 1 ч.л. червен пипер сол и бял пипер

Начин на приготвяне: