Свинско в кокосово мляко
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. Върху кожата на парчето свински гърди направете разрези с дълбочина 1 см в двете посоки, така че да се получат ромбоидчета. Поставете месото в дълбока тавичка и го поставете непокрите за 1 нощ в хладилника, за да може кожата добре да изсъхне. Извадете месото от хладилника 2 часа преди готвене.
2. Загрейте фурната на 220 градуса и поставете тавичката с месото в нея за 15-20 минути, докато кожата придобие златист цвят. Извадете месото и намалете градусите на 160.
3. В тенджера сипете палмовата захар и я оставете да се разтопи. Добавете черния оцет, рибния и сладкия соев сос. Отстранете дръжките на лютите чушки и ги нарежете на едро заедно със семките. Обелете и нарежете на парчета джинджифила. Обелете и смачкайте скилидките чесън. Добавете всичко в тенджерата и разбъркайте. Деглазирайте с пилешки бульон. Щом сместа стане по-хомогенна, добавете кокосовото мляко и оставете да къкри в продължение на 5 минути.
4. Внимателно излейте соса с кокосово мляко в тавичката, важно е той да не докосва по никакъв начин хрупкавата кожа. Сосът трябва да покрие 2/3 от месото. Поставете във фурната за 1.5-2 часа. Наблюдавайте месото по време на печенето. Ако сосът много намалее, добавете малко бульон или вода.
5. Оставете месото да изстине в тавата за 15-20 минути. След това го извадете върху дъска и го нарежете на филии. На дъното на чиния за сервиране разстелете 1-2 с.л. от соса с кокосово мляко. Върху него подредете резените месо. Сервирайте с гарнитура от ориз на пара и азиатска салата.
Продукти
- 1 с.л. олио
- 1200 г свински гърди с кожата (цяло парче)
- сол
- 200 г палмова захар
- 150 мл черен оцет
- 80 мл рибен сос
- 80 мл сладък соев сос (кечап манис)
- 4 см корен джинджифил
- 4 скилидки чесън
- 2 дълги червени люти чушки
- 2 листа кафир лайм
- 400 мл пилешки бульон
- 500 мл кокосово мляко
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото