Начин на приготвяне:
1. Вземете парчето месо, разстелете го върху дъска и направете недълбоки диагонални разрези в него. Покрийте го с прозрачно фолио и го начукайте. Целта е да се изтънят краищата му. След това го поръсете с малко сол и черен пипер и наредете тънки парчета шунка и кашкавал. Завийте месото на руло откъм дългата му страна.
2. Увийте рулото в алуминиево фолио, като бонбон. Загрейте съвсем малко олио в тиган и сложете увитото месо да се запече от двете страни. След това развийте рулото и запечете отново неувитото месо от двете страни.
3. В друг тиган с малко мазнина задушете нарязаните на едро зеленчуци. Накрая добавете накъсани листа босилек. Овкусете с малко сол
4. Към месото добавете бялото вино и когато алкохолът се изпари, добавете доматеното пюре и разбъркайте. След това добавете сметаната, предварително разбъркана с малко вода и бъркайте. Сосът трябва да придобие розов цвят и да е плътен.
5. Сервирайте половин руло със задушени зеленчуци.
Крехко свинско руло с шунка и кашкавал, гарнирано със задушени зеленчуци
Продукти
За рулото:
- 300 г свинско филе
- 50 г шунка
- 50 г кашкавал
- олио
- сол и черен пипер
За задушените зеленчуци:
- 2 стръка праз
- 1 тиквичка
- 2 моркова
- 4 бр. чери домати
- олио
- сол и черен пипер
За соса:
- 3 с.л. заквасена сметана
- 3 с.л. концентрирано доматено пюре
- 100 мл бяло вино