Начин на приготвяне:

1. За маринования лук сипете в тенджерка оцета, захарта и водата /водата трябва да е 3 пъти повече от оцета/. разрежете лютата чушка на две, по дължина и я пуснете заедно с листата кафир лайм в тенджерката. Оставете сместа да се затопли.
2. Обелете и нарежете лука на ситно. Сложете го в купа и го залейте с топлата смес. Оставете да изстине.
3. Използвайте цяло парче свински врат или свинска плешка, но с мазната и част. Загрейте 1 с.л. олио в тенджера и запечатайте парчето месо от всички страни, докато промени цвета си.
4. Обелете и нарежете лука и скилидките чесън на едро, а морковът и селърито - на кръгчета. Добавете зеленчуците при месото, запържете за половин минута и залейте с вода, колкото да покрие месото. Счупете стъблото лимонова трева на няколко места и го добавете заедно с разрязаната на две люта чушка, палмовата захар и соса терияки. След като сместа заври, поставете тенджерата в загрята фурна на около 150 градуса и печете 3-4 часа, докато месото се отдели от костта.
5. Щом извадите тенджерата от фурната, оставете месото да изстине. Прецедете останалата в тенджерата течност в тиган и го поставете на огъня, докато тя се редуцира и се получи сос. Накъсайте месото на парченца. Овкусете със сол и добавете накъсаното месо, колкото да се затопли.
6. Сервирайте свинското на конци върху постлана с листа маруля чиния. Върху него подредете няколко топки от добре изтискан маринован лук.

Продукти

  • 800 г свински врат
  • 1 морков
  • 2 стръка пресен лук
  • 3 стръка селъри
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл сос терияки
  • 100 г палмова захар
  • 1 стъбло лимонова трева
  • 2 листа от кафир лайм
  • 1 люта чушка
  • сол и черен пипер

За маринования лук:

  • 3 глави червен лук
  • 1 ч.ч. бял винен оцет
  • 2 ч.ч. захар
  • 300 мл вода

Свързани рецепти