Свинско бонфиле с ароматни подправки и пюре от тиква

Свинско бонфиле с ароматни подправки и пюре от тиква

Начин на приготвяне:

1. Разрежете тиквата на две половини. Почистете меката вътрешност със семките с помощта на лъжица. Поставете двете половини с кората надолу в постлана с хартия за печене тавичка. Разрежете небелена глава чесън на половина, по хоризонтал. Поставете по половин глава чесън във всяка половина тиква и посолете. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути. 

2. Почистете свинското филе от жили и мазни части с помощта на остър нож. Върху лист хартия за печене поръсете равномерно листата пресни подправки. Поръсете със сол, прясно смлян черен пипер и зехтин и поставете месото. С помощта на хартията завийте месото, притискайте го добре, за да полепне всичко по него.

3. Развийте хартията и запечатайте месото за 3-4 минути от всяка страна в загрята грил-тиган с малко мазнина. Прехвърлете месото в тавичка и го поставете във фурната за 10-15 минути на 180 градуса. Извадете месото и го оставете да почине 10-15 минути. След това го нарежете на не много тънки филийки, под ъгъл.

4. Загрейте соса от печенето на месото в тавичката. Добавете малко бренди, щом то се поизпари, добавете 100 г масло, за да оберете остатъците от карамелизираното месо и подправките. Редуцирайте соса за няколко минути.

5. Издълбайте вътрешността на печената тиква и я пасирайте в блендер заедно с прясно настърган джинджифил, нарязани люти чушки, сол, черен пипер, половината обелена глава печен чесън и 50 г масло. 

6. В сух тиган запечете тиквените семки докато започнат да се отварят. 

7. Сервирайте пюрето от тиква за основа, върху нея подредете свинските медальони. Поръсете с тиквени семки и глазура от бренди и масло, а за финал капнете малко тиквено олио.

Продукти

  • 600 г свинско бонфиле
  • 1 кг тиква цигулка
  • 1 глава чесън
  • 10 г корен джинджифил
  • 1 люта чушка
  • 2 стръка салвия
  • 2 стръка майорана
  • 5 стръка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • тиквено олио
  • 50 г сурови белени тиквени семки
  • 150 г масло
  • 50 мл бренди

Свързани рецепти