Свински врат с пълнени картофи и естрагонов сос

Свински врат с пълнени картофи и естрагонов сос

Начин на приготвяне:

1.Намажете месото с горчицата и го оваляйте в подправките. Сипете солта в тава, сложете месото върху нея и печете 2 часа на 200 градуса.
2. Сварете картофите до полуготовност. Пасирайте спанака и го смесете с 2 с. л. настърган пармезан, настъргана лимонова кора, прясно настъргано индийско орехче, сол, разбъркайте и прибавете 1 с. л. нишесте. Накрая добавете жълтъка и разбъркайте. Белтъка разбийте на сняг. Прибавете го към плънката внимателно.
3. Отрежете капаче от картофите по дължина или ги разрежете на две (в първия вариант имате по-голяма порция с повече плънка, но трябва да увеличите продуктите). Издълбайте ги, от долната страна ги изрежете, за да стоят стабилно, посолете и напълнете със спаначената смес. Сложете ги във фурната при месото на горната решетка за 10 минути.
4. За соса сгорещете маслото в тигана, прибавете 2 лъжици горчица, разбъркайте и добавете заквасената сметана, сол, бяло вино, накъсан естрагон, разбъркайте и дръпнете от огъня. Добавете два жълтъка един по един, разбъркайте и върнете на огъня. Ако сосът е гъст, налейте още малко вино. Накрая поръсете с черен пипер.

Продукти

  • 1 цяло парче свински врат без кост
  • 5 с.л. люта горчица
  • 1 ч.ч. смес от сухи - риган
  • майоран
  • магданоз
  • розмарин
  • копър
  • семена кориандър
  • 1 кг сол

За картофите:

  • 4 картофа
  • 2 ч.ч. листа спанак
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • сол
  • щипка смляно индийско орехче
  • 1 с.л. нишесте
  • 1 яйце

За соса:

  • 1 с.л. краве масло
  • 2 с.л. горчица
  • 1 ч.ч. заквасена сметана
  • сол
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 2 стръка естрагон
  • 2 жълтъка
  • сол и черен пипер на вкус

Свързани рецепти