Начин на приготвяне:

1. Поръсете със сол и черен пипер свинските котлети от двете страни и ги оставете настрани за 10 минути.

2. Загрейте тиган и разтопете маслото в него. Поставете котлетите, гответе ги два по два, и ги пържете по 4 минути от всяка страна. Извадете ги в тавичка и ги оставете да починат.

3. Нарежете ябълките на четвъртинки и ги почистете от семките и твърдата част. След това разрежете всяка четвъртинка на две. Поставете гив същия тиган заедно със стръковете мащерка и счупената на две пръчка канела. Добавете захар или мед и гответе до омекване. Деглазирайте с ябълковия оцет. Щом той се изпари, а ябълките се карамелизират, дръпнете от огъня и ги изспите върху свинските котлети.

4. В тенджерка сипете зеленчуковия бульон. Добавете обелената и смачкана скилидка чесън, стръковете мащерка и розмарин. Изчакайте сместа почти да заври, за да се ароматизира бульона, след това извадете чесъна и подправките. Внимателно изсипете полентата, като бъркате непрекъснато с помощта на тел. Бъркайте в продължение на 6 минути, докато сместа стане гъста. накрая добавете маслото и фино настъргания пармезан. Разбъркайте.

5. На дъното на чиния сипете тънък слой кремообразна полента. Върху нея поставете свински котлет. Полейте с карамелизирани ябълки и сос. Поръсете зърна нар.

Продукти

  • 4 бр. свински котлети
  • 4 бр. ябълки
  • 1 пръчка канела
  • 1 с.л. кафява захар или мед
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 1 нар
  • 3 стръка мащерка
  • 80 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

За полентата:

  • 1/2 ч.ч. фина полента
  • 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 1 връзка мащерка
  • 1 стрък розмарин
  • 1 скилидка чесън
  • 50 г масло
  • 50 г пармезан

Свързани рецепти