Начин на приготвяне:

1. Начукайте котлетите между два листа прозрачно фолио или хартия за печене, до изтъняване. Поръсете ги от двете страни със сол и черен пипер. Поставете ги в дълбока чиния. Обелете и нарежете на тънки филийки скилидките чесън. Поръсете котлетите с чесън.
2. В купа смесете тъчната бира, соса терияки, захарта и разбъркайте. Добавете сместа от сухи провансалски подправки и нарязаната на ситно прясна мащерка. Разбъркайте и залейте котлетите. Оставете да се маринова 10 минути.
3. Обелете сладките картофи и ги нарежете на кубчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода и ги варете 10-15 минути, до готовност. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Добавете маслото, начупеното на парченца синьо сирене и сметаната. Пасирайте до получаването на гладко пюре. Овкусете със сол и индийско орехче.
4. Загрейте грил-тиган или скара и я намаслете леко. Подсушете котлетите и ги изпечете от двете страни.
5. Сипете маринатата в тенджерка и я оставете да се редуцира до гъстотата на сос. Прецедете соса заради парченцата чесън.
6. Сервирайте пюре от сладки картофи с печени котлети и сос.

Продукти

  • 2 свински котлета
  • 3 скилидки чесън
  • 0.5 ч.ч. тъмна бира
  • 2 с.л. сос терияки
  • 1 ч.л. провансалски подправки /мащерка
  • майорана
  • розмарин
  • салвия/
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. мащерка
  • сол и черен пипер

За пюрето:

  • 3 сладки картофа
  • 50 г масло
  • 50 г синьо сирене
  • 100 мл течна сметана
  • щипка сол
  • щипка прясно настъргано индийско орехче

Свързани рецепти