Сватбен пилаф
Рецепта от: Ейнсли Хариът
Това ястие произхожда от Югоизточна Турция и обикновено се поднася на сватби. То символизира съвместното изграждане на нов дом. Приготвянето му изисква време и се осланя на изграждани през вековете кулинарни техники.
Продукти
- 30 г масло
- 1 ½ ч.л. кедрови ядки
- 25 г нарязани белени бадеми
- 185 г дългозърнест ориз
- 340 мл пилешки бульон
- сол
- 225 г сварено пилешко месо
- 1 ½ с.л. сушен касис
- щипка сух риган
- черен пипер
- За тестото:
- 1 ½ с.л. кисело мляко
- 1 ½ с.л. разтопено масло
- 1 малко яйце
- 1 ч.ч. брашно
- щипка сол
- ½ ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото в купа сипете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте. Оформете кладенче в сместа. Отделно разбъркайте добре киселото мляко, разтопеното масло и яйцето. Изсипете течната смес в кладенчето. Постепенно смесете продуктите и омесете гладко и еластично тесто. Увийте го във фолио и го сложете в хладилник, докато приготвяте плънката.
- 2. В тиган разтопете маслото и в него запържете кедровите ядки и половината бадеми до златисто. Добавете предварително измития под течаща вода и добре отцеден ориз и го запържете за 1-2 минути. След това добавете сушения касис и накъсаното на тънко пилешко месо. Овкусете със сол, сушен риган и черен пипер. Разбъркайте и залейте с пилешкия бульон. Щом бульонът заври, намалете силата на огъня и захлупете. Гответе 5 минути. Дръпнете пълнежа за пилафа от огъня.
- 3. Намажете с масло дъното и стените на 6 метални чашки (175 мл). Поръсете стените с бадеми, като ги притиснете в маслото.
- 4. Извадете тестото и го разделете на 6 равни части. Разточете всяко парче тесто върху набрашнен плот в кръг. Поставете тесто във всяка чашка, като го притиснете плътно по дъното и стените. Трябва да остане тесто и отвън.
- 5. Разпределете пълнежа с ориз в чашките и покрийте с тесто. Притиснете добре и намажете с масло. Поставете капаче на всяка чашка или парче алуминиево фолио. Подредете чашките в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. След като ги извадите, оставете да изстинат за 15-20 минути. След това обърнете всяка в чиния.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Кешкек с пиле
Рецепти Марк Мориарти
Къри с пиле
Рецепти Стоян и Лора
Пилешка супа с орзо
Рецепти Къртис Стоун
Пилешки шишчета с пита и дзадзики
Рецепти Адам Лайо
Пилешки сатай шишчета по малайзийски
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Бутчета от токачка с провансалски сос
Рецепти Надия Хюсеин
Неделен обяд
Рецепти Том Керидж
Пилешки шишчета със салата по тайландски
Рецепти Ейнсли Хариът
Мариновано пилешко с гъби и лук
Рецепти Стоян и Лора
Печено пиле с грейви сос