Това ястие произхожда от Югоизточна Турция и обикновено се поднася на сватби. То символизира съвместното изграждане на нов дом.  Приготвянето му изисква време и се осланя на изграждани през вековете кулинарни техники. 

Продукти

  • 30 г масло
  • 1 ½ ч.л. кедрови ядки
  • 25 г нарязани белени бадеми
  • 185 г дългозърнест ориз
  • 340 мл пилешки бульон
  • сол
  • 225 г сварено пилешко месо
  • 1 ½ с.л. сушен касис
  • щипка сух риган
  • черен пипер
  • За тестото:
  • 1 ½ с.л. кисело мляко
  • 1 ½ с.л. разтопено масло
  • 1 малко яйце
  • 1 ч.ч. брашно
  • щипка сол
  • ½ ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото в купа сипете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте. Оформете кладенче в сместа. Отделно разбъркайте добре киселото мляко, разтопеното масло и яйцето. Изсипете течната смес в кладенчето. Постепенно смесете продуктите и омесете гладко и еластично тесто. Увийте го във фолио и го сложете в хладилник, докато приготвяте плънката.
  • 2. В тиган разтопете маслото и в него запържете кедровите ядки и половината бадеми до златисто. Добавете предварително измития под течаща вода и добре отцеден ориз и го запържете за 1-2 минути. След това добавете сушения касис и накъсаното на тънко пилешко месо. Овкусете със сол, сушен риган и черен пипер. Разбъркайте и залейте с пилешкия бульон. Щом бульонът заври, намалете силата на огъня и захлупете. Гответе 5 минути. Дръпнете пълнежа за пилафа от огъня.
  • 3. Намажете с масло дъното и стените на 6 метални чашки (175 мл). Поръсете стените с бадеми, като ги притиснете в маслото.
  • 4. Извадете тестото и го разделете на 6 равни части. Разточете всяко парче тесто върху набрашнен плот в кръг. Поставете тесто във всяка чашка, като го притиснете плътно по дъното и стените. Трябва да остане тесто и отвън.
  • 5. Разпределете пълнежа с ориз в чашките и покрийте с тесто. Притиснете добре и намажете с масло. Поставете капаче на всяка чашка или парче алуминиево фолио. Подредете чашките в тава и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. След като ги извадите, оставете да изстинат за 15-20 минути. След това обърнете всяка в чиния.

Свързани рецепти

Виж всички